et blir ikke mye verken av stier eller oppmerkede skiløyper i dag. Vi starter dagen med en motbakke på noe i underkant av 200 høydemeter. Vi går nordover og skal opp på 639 moh. En blåmerket sti er ganske nær oss i vest og går i samme retning som vi skal.
Men vi holder oss i terrenget over store myrer og opp på høyde 663 moh. Der ser det slik ut:

Så skal vi besøke diverse røyser og steiner i området: først til kjentmannspost nr. 17 fra perioden 1994-1996. Dette stedet er vel verd en repetisjonstur. Nå – ti år etter at dette var poststed – er skogen rundt vesentlig hugget, og litt utsikt har dukket frem.

Så skjærer vi over i vestlig retning og besøker post nr. 20 for inneværende periode. Hvis vi finner den? Den har jo vært litt…tja…til og fra? En annen morsom stein i dette området, var den vi besøkte på kjentmannspostjakt i perioden 2000-2002. I møte med denne var det vel flere som følte de hadde kjempekrefter? Vi befinner oss nå i et eldorado av turmuligheter, og gode skiløyper stråler ut i alle himmelretninger.
Men siden vi særlig jakter på høydepunkter i årets julekalender, er et besøk til toppen en drøy kilometer nord og litt vest nærmest obligatorisk. Varden på toppen har nærmest form som en slags stol, så det er mulighet for en liten hvil. I perioden 1998-2000 var det kjentmannspost å finne her på toppen. Utsikten herfra gjør også at navnet på det store vannet i nordvest blir ganske selvforklarende.

Vi fortsetter like godt turen med å ta oss ned til sydenden av dette vannet. Videre mot nordvest kan vi nå enten velge å gå over isen hvis den er sikker, eller følge vei og skiløype langs bredden. De siste årene har nettopp denne strekningen vært åstedet for noen av skisesongens første turer, takket være den stedlige løypebasens bestrebelser med å skrape sammen nok til et brukbart skispor.

Etter en drøy kilometer tar vi av mot sydvest og går opp på toppen som rager mer enn 600 moh, og som var kjentmannspost i perioden 1994-1996. Herfra to kilometer mot nordvest, opp på en av Nordmarkas fem høyeste topper, og flere ganger tidligere kjentmannspost. Dagen rundes av på stuen rett nedenfor i vest. Her har det vært innkvartering og servering i forskjellige former opp gjennom årene. Den forrige ”stuen” brant i 1970, og en ny (den nåværende) ble bygget i 1993.

Ledetråd: Det endelige turmålet ligger ikke ved et vann.

Tilbake til kalender-forsidenNordmarka | Krokskogen | Romeriksåsene | Bærumsmarka | Vestmarka |
Lillomarka | Østmarka | Gjengrodde stier | Bokkafe | Poskort | Linker