Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Med Asbjørnsen til Askvangen

ASKVANGEN er en av disse gjengroende setervanger i Romeriksåsene som lokale idealister gjør hva de kan for å berge fra glemselens gru. Men det spøker mer her enn på de andre, i hvert fall ifølge eventyrkongen Asbjørsen som sanket informasjon her på en reise til Skedsmo i 1836.

Sjarmøretappen frem til kjentmannsposten på Askvangen.

et er noe her som ikke er riktig, skal Asbjørnsens veiviser ha sagt under besøket, og siktet da til huldra som visstnok flyttet inn her etter sesongen, når seterfolket tok med seg sine kreaturer hjem til Ask i Gjerdrum.

Man kan tro eller tvile på disse fortellinger om de underjordiske, men den marsdag jeg sist kom her forbi var i hvert fall en ting sikker, og det er at løypefolkene fra Skedsmo Skiklubb preparerer som djevelen selv. Det brede, solide spor fører over den sceniske Høgsmåsan, et naturreservat som med fordel også kan besøkes til andre årstider. På vei nord ser vi hele tiden mot Klintehøgda, kjentmannspost i perioden 2008-2010.

Den ruvende Klintehøgda dominerer utsikten når man avanserer nordover på Høgsmåsan.

I dag går det skogsvei bare noen få meter fra den vesle lysningen i skogen. Askvangen ligger en kilometers vei innenfor Ringdalskoia, et populært turmål for de gode mennesker i Skedsmo, Gjerdrum og ikke minst Tærud, som ligger helt i skogkanten og byr på stor parkeringskapasitet samt lysløype. På ski er det temmelig nøyaktig seks kilometer fra Tærud til Askvangen.

ASKVANGEN
Post 42 i perioden 2010-2012
Setervang i Romeriksåsene.
Start: Tærudhallen i Skedsmo. Kart: Oslo Nordmark
Skedsmo skiklubb * Markadatabasen * Asbjørnsen i DN lørdag

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.