Glåmene februar 2006
Februardag. Stemningsfullt ved løypedelet på Glåmene.
Fotos: MORTEN MØST
 
 

låmene er et begrep for nordmarksfolk. Enten du er Kollentilskuer, fotturist, turløper eller jakter på kjentmannsposter har du et forhold til Glåmene. Her er vi i selve hjertet av det klassiske Nordmarka. På Glåmene hersker skogens ro en stille sommerdag, på de samme myrene hvor mang en legendarisk femmilsløper ble båret frem av jubelbruset aller innerst i den knallharde Kollenløypa.

I den varme årstid er det stillere her inne. Blåstivandrere trives ikke like godt ute på myrene som skiløpere, selv om DNT OO's entusiastiske områdegjeng med Jon S. Lahlum i spissen hjelper oss frem med sine strategisk plasserte gangbaner. Det krysser en blåsti i nordenden av Glåmene, på vei fra Appelsinhaugen ned mot Sakariastjern, et noe lengre alternativ for langtravere på vei mot Kikut. Lengre enn den klassiske stien gjennom Osmarka som også passerer det samme stikrysset på Appelsinhaugen.
Mer enn noe annet er det Kollens gamle femmil som har gjort Glåmene verdensberømt. Det var her løypa snudde, og det var her de mest hardbarkede femmilsentusiastene campet en lørdag i mars, år etter år etter år etter år...
Geografisk ligger Glåmene sentralt plassert i Nordmarkas hjerte - midt mellom Sørkedalsvassdraget og Maridalsvassdraget, godt og vel halvveis på vei fra Tryvann til Kikut. Her møtes rødmerkede løyper fra flere hold og her innbyr terrenget til en stille rast i sola som alltid skinner over de skjønne myrene. Nesten alltid ihvertfall.
Femmilsløypa som snudde her inne fins ikke lenger. Den ble «nedlagt» av Kollenarrangørene mot slutten av forrige århundre da nye krav om løypeprofiler, TV-dekning og andre industrielt motiverte påfunn gjorde Holmenkollens 2 x 25 km gammeldags. Omlegningen skjedde ikke uten protester, men i det nye årtusen snur løypa allerede på Ullevålseter. - Barbari, mente mange markatravere og Kollenentusiaster. - Ullevålseter er jo knapt inne i selve Nordmarka.
Men slik ble det. Derfor vil kommende årganger av lanngrennseliten aldri få oppleve noe Kollenbrøl dypt inne på Glåmene. De minnene får Juha Mieto, Gunde Svan og Vegard Ulvang beholde som de siste publikumsfavoritter i hver sin årgang.

Kjentmannspost fra 1990 til 1992.


Gangbaner.
Tørrskodd og vel orientert over Glåmenes våtmarker, takket være et infrastrukturelt DNT OO.


Løyper. Glitrende terreng om vinteren.

 

Video 1
Video 2

Hvorfor heter
det Glåmene?

I nærheten:
Appelsinhaugen

Kobberhaugene
Bjørndelet

Official
geocaching site

 


Sommerstille
på Glåmene en julikveld.


Nordmarka | Vestmarka | Romeriksåsene | Bærumsmarka | Krokskogen | Lillomarka
Østmarka
| Stormarka | Gjengrodde stier | Linker | Bokkafe | Send et postkort