Stormarka | Nordvest | Nordøst | Sørvest | Sørøst | Oslomarka

Jøranfisen i Vikerfjell
Toppmøte. Fra Jøranfisen ser du Stormarka på ett brett.

ti- og løypenettet innover Vikerfjellet er godt merket, men likefullt kan det være både praktisk og fremfor alt trivelig å møte kjentfolk når en skal på topptur. Det fikk vår «ekspedisjon» erfare ved bestningen av Jøranfisen, en godt bevart hemmelighet for alle andre enn luringene som henlegger ferie, fritid og filosofering til Vikerfjells flotte natur.
Jøranfisen, som også kalles Gyranfisen, er Vikerfjellets høyeste topp med sine 1127 meter over havet og nås enklest ved start fra skogsbilveien som ender i traktene rundt Vikersetra og Vikerkoia. Her kommer vi raskt inn på både oppkjørte løyper vinterstid og merkede stier i den varmere årstid.

Inn i Vikerfjell-heimen Steinen ved Steintjernet
Vi kommer. Opp i høyden, og den lune steinen som ga tjernet navn.


Denne dagen rett før påske følger vi nydelige spor innover fjellet, forbi Knatten og Svarttjernkollen, til vi ankommer Steintjernet som har fått sitt navn fra den store kampesteinen som ligger her og innbyr til en velfortjent rast i påskesola. Her ved Steintjernet har en flere muligheter. Én av dem er å gå på langtur nordover mot Treknatta, men kjentfolk vi møter peker ivrigst i retning vest. - Jøranfisen, sier de. - Ta den tunge, men fullt farbare veien opp på Jøranfisen. For der oppe er utsikten helt fantastisk. Spesielt på en dag som denne.
Det er Marius som skal bli vår veiviser denne dagen. Marius som knapt har passert de 20, men som er lommekjent på Vikerfjell og med bestemte klyv gir seg i vei opp fjellsiden mot Jøranfisen. Og visst har vi nytte av en kjentmann selv på en klarværsdag som denne. For her ligger den ene knatten etter den andre med skispor på kryss og tvers.
Om opprinnelsen til navnet «Jøranfisen» forteller Erik W. Thomessen i sin flotte bokserie «Kremen av topper» om søskenparet Jøran og Tron som ifølge sagnet frøs i hjel ved hver sin varmefis en uværsnatt inne på fjellet. Derfor ble det Jøranfisen og Tronsfisen, som ligger en drøy kilometer sørøst for naboen.

Vidalen Treknatta
Vilt. Utsikten fra Jøranfien mot den ville Vidalen, og mot Treknattene.


Vi har heldigvis selskap av både sol og kjentmann på vår ekspedisjon, og med Marius i front når vi Jøranfisens topp drøye tre timer etter start fra Vikersetra. Og for et skue som venter oss ved den magnfike toppvarden. Rett i vest stuper det dramatisk ned i den sagnomsuste Vidalen, og noen få kilometer lenger nord svinger Vassfaret brått inn mot vest mellom Manfjellet i nord og Storrustefjellet i sør. Den mektige naboen Norefjell kneiser stolt enda noen mil lenger vest, mens de veldige østlandsskogene ruver i sør og øst med praktisk talt hele Stormarka på ett brett.
Fra Jøranfisen ser vi hele riket vårt med Hadelandsåsene, Nordmarka, Finnemarka, Holleia og Knutefjell på rad og rekke. Mot nord ser vi like inn i Valdres, Jotunheimen og Rondane. Inntrykkene bare velter på fra alle himmelretninger, og vi er ikke i den minste tvil om at utsikten her oppe er fullt på høyde med den vesentlig mer omtalte fra Høgevarde på Norefjell. Men så er vi da også på et av Stormarkas desiderte høydepunkter denne aprildagen.

Joda, de visste hva de gjorde, pionerene som pekte mot Vikerfjell da de staket ut veien inn i Stormarkas herligheter. Og kommer du deg til topps på Jøranfisen, kan du med god samvittighet fortelle andre at du har lagt Stormarka for dine føtter.

Utsikt fra Jøranfisen
Made in Norway.
Det tar sin tid å fordøye
utskten fra Jøranfisen, her mot øst.
Fotos: MORTEN MØST

Vikerfjell | Vassfaret | Holleia | Høgfjell | Norefjell