Da jeg kom opp på åsen, hang den vandige grå himmel over det ubeskrivelig melankolske landskap.
Bernhard Herre: I Nordmarken

Nordmarksprakt. Svaberget der posten sto, Kobberhaugenes utsikt mot Kikut. Foto: MORTEN MØST


Kobberhaugtjernet en julikveld i 2002,

Litt lavprofilert skilting.

På Kobberhaughytta, OOTs storstue, har «alle» vært. Ofte er det hytta folk egentlig mener når det blir snakk om «Kobberhaugen». Men tro hvor mange som har vært oppe på de flotte haugene? Ikke fullt så mange. Det er synd, for her er noen av de fineste utsiktene i Nordmarka innen rekkevidde og godt tilgjengelige for de fleste.


Det går flere stier opp på Kobberhaugene. Vi velger blåstien som går sønnenom Kobberhaugtjern og stiger jevnt. Underveis kommer vi forbi et flott, bratt svaberg som stuper ned i dype skogen. Her var det kjentmannspost i perioden 1990 til 1992.
Men selv om stupet er særegent, er det utsikten vi kommer for. Det er to Kobberhauger, og hver har sitt distinkte panorama. Fra den østre ser vi tilbake mot Tryvannshøgda og fjorden, og ned på både Kobberhaughytta og Finnerud. Fra den vestre haugen ser vi Bjørnholt og Kikutstua, så med fire prominente serveringssteder i synsranden er det fort gjort å bli sulten og tørst her oppe.
Nordutsikten herfra må kalles femstjerners. Vi ser fra Romeriksåsene i øst til Krokskogen i vest. Under oss bretter Bjørnsjøen seg rundt Osmarka, og vi får Kikutmassivet midt i fleisen, Kanskje skal vi legge neste tur opp dit, eller kanskje til naboen i øst, Middagskollen? Vi ser også øya i Hakkloa i en særegen vinkel; den virker så stor!

Kobberhaugenes platåer er store og greie å rusle på. Når vi omsider har fått nok, tar vi en vesentlig brattere tur gjennom terrenget ned til Bjørnedelet, der vi treffer en sjarmerende blåsti mot Appelsinhaugen og Glåmene, eller tilbake til Kobberhaughytta. Det har aldri vært utvunnet kobber her. Det har heller aldri hett Kopperhaugene, slik det står på kartet. Men mot gammelt samnorsk-slagg på kartene kjemper selv gudene forgjeves.

I nærheten:
Appelsinhaugen
Glåmene

Kobberhaughytta

Nearby
geocaching site


Høstpanorama mot Kikutmassivet. Foto: STEIN BOTILSRUD

Kjentmannspost 1990-92