Blant seterpigene. Bernhard Herre junior og søstreme på Værket ifri
dressur under åpningen av det nye Kjentmannsmerket.
Foto: BJARNE LOHMANN

Merkedag for kjentmenn

ystre spådommer ble gjort til skamme. Tre-fire hundre gang- og sykkelføre mennesker beviste at de ni drøye kilometrene fra By i Lommedalen ikke skremte dem fra å stille på gressvollen rundt Myrsætra da den nye Kjentmannsboken skulle avdukes med stor festivitas denne solblanke første søndagen i september.
Video
Flere bilder

Noen der oppe
Kjentmannsmerkets arrangører og trofaste tilhengere må ha gode forbindelser oppover - i hvert fall bidro værgudene i utpreget grad til et vellykket arrangement
Men de - altså værgudene - fikk god hjelp. Søstrene på Værket, de blide damene som vanligvis er å finne på Bærums Værk lenger nede i Lommedalen, hadde denne dagen våget seg langt inn på svarte skauen. Karina Måsadotten og Hanna i Haugen påstår at de er nærmere fire hundre år ganle, men ennå kan de fortelle med stor innlevelse om livet i helg og søkn på setrene i gamle dager. Og tre flinke fiolinistpiker fra Asker og Bærum spilte som det neppe har vært spilt fele på de kanter siden lørdagsdansen gikk på vollene.

Herre med saks
Sannelig kom ikke også Bernhard Herre selv på besøk for å være med på festen. Egentlig var han visst på jakt etter hundene sine, som han som vanlig hadde mistet, men i stedet fant han altså en menneskemengde som nok var større enn han noen gang tidligere hadde støtt på i de dype skove. Ja, den gode Bernhard, i Morten Møsts skikkelse, følte seg nesten hensatt til «forstedenes smuss og dårlighet», som han hadde stukket til skogs for å komme bort fra. Men han så nå ut til å trives, allikevel, selv om setra har skiftet navn siden hans tid, da den het Mostuemyrsetrene. Bernhard fikk til og med æren av å klippe over snoren som avslørte årets første kjentmannspost.

Husrom på Krokskogen
Så er det bare 39 igjen til gullmerket. For alle oss postjegere var det jo den nye Kjentmannsboken som var det store trekkplasteret, og de fleste snek seg til en forhåndstitt. Men den viktigste årsaken til at årets åpningsseremoni denne gangen var lagt så pass langt fra nærmeste bussholdeplass og P-plass var at DNT Oslo og omegn skulle markere åpningen av sin nye hytte Myrsætra - hytte nummer 13 i Oslomarka og den 400. i hele det landsomfattende DNT-systemet. Det var flaggheising og taler og overrekkelser av gaver.
Markatraverne har med dette fått enda en mulighet til å dra på hyttetur i nærområdet. Myrsætra er for eksempel et godt utgangspunkt for videre fremstøt på Krokskogen - Bukkebekksteinen ligger noen kilometer mot nordvest, og er du sprek, ligger både Gullikskollen og de to postene i Heggeli- Sørkedalsområdet - Otertjernrenna og Asbjørnsens vei - innen rekkevidde.
Og har du ennå ikke vært på Abrahamsrud fra forrige Kjentmannshefte, ligger den bare et par kilometer unna. Dette mystiske sted, som nesten ingen kjenner historien til, har sannsynligvis aldri vært så god besøkt som denne dagen. Dusinvis av kjentmenn og -kvinner benyttet anledningen til å sikre seg denne posten, som regnes som en av de mer kompliserte i den kjentmannsboken som nå får avløsning.
At eventyrkongen Peter Christen Asbjørnsen nå har fått sin egen post, ved veien han gikk over Krokskogen hin sommernatt i 1826, vil kanskje mange synes er rimelig. Men Bernhard Herre stilte seg litt undrende til denne posten . Hvorfor skulle hans gode venn Asbjørnsen hedres med noe så fint som en kjentmannspost - han som er mest kjent for å ha gått seg vill? spurte Bernhard.

Tekst: ANNEMOR MØST
Fotos: BJARNE LOHMANN

For to år siden For fire år sidenTil værs. Bernhard klipper snoren - og den tradisjonelle røde anorakk flerres av den nye kjentmannsposten.


Ny generasjon. Eivind Andersen (t.h.) overvar seansen med sine to damer - Cathinka og Elisabeth (i midten).

Bokskredet. Olav Harlem og Reidun Fjeldstad sto for salget av nye håndbøker - her omgitt av gode hjelpere og pågående kunder.Nordmarka | Vestmarka | Romeriksåsene | Bærumsmarka | Krokskogen
Lillomarka | Østmarka | Stormarka | Gjengrodde stier | Linker |
Bokkafe