Ildsjeler og vann. Men en voldsom regnskyll midt under åpningsseremonien stoppet ikke hardkokte kjentmennesker fra å stemple første post - selv om man måtte stå i kø.

Fuktig fest!

en inneholder ukjente, fjerne turmål i dype skoger fra Hurum til Romerike til Enebakk, den blir voktet som en statshemmelighet til øyeblikket er inne, og den leses av hardkokte entusiaster som går gjennom ild og vann - særlig vann - for å sikre seg et eksemplar.

Skiforeningens bilder

Tradisjonen tro ble den nye håndboken for Kjentmannsmerket lansert på et skikkelig skautreff søndag 3. september. Denne gangen var turen kommet til Sørkedalen og Svartorseter, sete for post 34 «Svartor kalkovn» - og «alle» var der.
For eksempel kjentmannsmerkets aller gloheiteste ildsjel, Kåre Haug, for anledningen i Batman-svart regnfrakk med matchende sydvest. Og Reidun Fjeldstad Haug, kjent som «damen i rødt» fra tidligere kjentmannsbøker - men nå har hun fått ny jakke, som er gul.
Der var også Hege Blichfeldt Sheriff, aldeles nybakt norgesmester i lagkajakk/firer. Starten i NM gikk klokken ni, og hun rakk akkurat premieutdelingen på Årungen før det bar avgårde for å ønske mer enn 300 kjentmennesker velkommen til et helt annet slags møte med det våte element.

Faktisk var det første gang i manns minne at det var møkkavær på Kjentmannsmerkets lanseringsfest. Det begynte som stødig silregn, fulgt av en periode med dusk. Men da dagens post ble avduket - eller skal vi si avkledd, for den var som vanlig tilslørt av Reidun Fjeldstads røde anorakk - begynte det å regne regndråper like store som kvikklunsjplatene som sprutet ned over forsamlingen. Ståltråden ble i år avbitt av Gina Svartor, representant for familien på Svartorseter, som også ble behørig takket for at post 34 får stå så å si hjemme hos dem.

Om de 49 andre postene er det en hel del å si - for eksempel at skikkelige urposter som Åssjøbrenna og Eriksknarten (begge i Nordmarka) blir hentet frem til heder. Blant nyere repetisjonsposter er den gåtefulle Spinneren i Østmarka og den ikke fullt så gåtefulle Latinersteinen i Vestmarka. Det er også andre repriser.
Men frykt ikke - opptil flere representanter for det harde kjentmannsmiljøet fikk bakoversveis av de mange sære, obskure eller bare lutter ukjente postene Haug & kjentmannskomiteen har gravet frem denne gangen. Foruten de ikke helt uventede kølabonner og fattigslige boplasser får vi appetittvekkere som Grisemøkkmåsan og Rumpemyra, for ikke å snakke om de forlokkede Helvetesputtane.
Post er det også på Kjerkeberget Høgåsen og et antall andre lekre utsikter, som vi ikke skal røpe for mange av her.
Men i boken står det også en repetisjonspost som ikke ble post likevel. Det dreier seg om Langvassbrenna, som av miljøhensyn er blitt flyttet etter at håndboken ble trykket. Det er trolig første gang noe sånt skjer.
Nytt av året er det også at Skiforeningen
er alene om å arrangere Kjentmannsmerket, etter at samarbeidet med Den Norske Turistforening ble brutt for en tid tilbake. Også tidligere har Skiforeningen hatt partnere - Naturvernforbundet Oslo Akershus, Aftenposten og Dagbladet.

Håndboken er trykket i 5000 eksemplarer, det samme som forgjengeren, som det ifølge Skiforeningen er solgt 3000 av hittil. Med utgivelsen av ny bok faller den gamle med 50 prosent i pris - fra et allerede lavt nivå: Selv uten medlemsrabatt koster Kjentmannsboka fire kroner per post.


Ola Dilt
(i Torgeir Stanstads gestalt) var også på plass for å sikre seg et eksemplar.

To år siden Fire år siden Seks år sidenNordmarka | Vestmarka | Romeriksåsene | Bærumsmarka Krokskogen Lillomarka | Østmarka | Stormarka | Gjengrodde stier | Linker | Bokkafe


Guru in black. Kåre Haug har ledet arbeidet med nok en ny kjentmannsbok. Hvor tar han det fra?

Innpakka. Mette Kvitle, Sørmarkas våkende øye, hadde kommet helt fra Ski.

Helt Sheriff. Skiforeningens Hege Blichfeldt Sherriff ønsket velkommen - men først den dagen vant hun NM i firer-kajakk. En travel dag.


Fanatikere
fra Kjentmannsmerkets venner: Alma Lillevold, Pål Lillevold, Aina Grymyr og Nina Didriksen.


Kø for klipp.
Regn eller ikke - de skulle ha klippet sitt.