Den gamle stallen. Råsjøstua kom på kartet i 1994. Fotos: STEIN BOTILSRUD


åsjøen er mer enn den vakre innsjøen høyt oppe på Romeriksåsen. Råsjøen er et helt samfunn, en institusjon, et kultursenter med en helt spesiell og anerik forhistorie. Det er også et knutepunkt for noen av de flotteste skiløypene og sykkelveiene i denne delen av marka.

Trodde du at de legendariske Bør Børson-filmene var innspilt i Trøndelag? Neida, det var faktisk på Romeriksåsen at Rolv Wesenlund og Britt Langlie svingte seg tidlig på 70-tallet. I de samme flotte traktene hvor vi 20 år senere fikk en kjentmannspost. Og hvor vi den dag i dag kan smake på Råsjøstuas verdensberømte elgpølse.
Den gamle skogsgården Råsjøen eies i dag av Thomas Fearnley, selv ihuga markaentusiast og en skogens mann i mer enn èn forstand. Selve gården er tegnet av arkitekt Morgenstierne og bygget i 1916. Men bebyggelsen i området er eldre enn som så. Opprinnelig stammer den fra 1750 og ble reist i forbindelse med sagbruksvirksomheten. I perioder var det en betydelig bosetning i området rundt Råsjøen. Det var stor skogsdrift, og Råsjøen var selve sentrum for aktivitetene. Her hadde de alt fra sagbruk, seter, smie og staller til egen kraftstasjon og skole for ungene.

Åndslivet skapte liv
Etter 2. verdenskrig ble det nytt liv på Råsjøen. Hver vinter i mars var det sammenkomster av noen av landets betydeligste kunstnere og andre representanter for åndslivet. Henrik Sørensen, Harald Kihle og Per Krogh er blant kunstnerne som valfartet til jaktslottet oppe på åsen, og som også har malt en rekke flotte vinterbilder fra traktene omkring.

Helt Rått. Råsjøen en råflott januardag.

Det snart 100 år gamle jaktslottet er den dag idag en av de prektigste gårder i hele Oslomarka. Og slottsherren her er altså Thomas Fearnley, oppkalt etter sin oldefar, hoffjegermester Ths. Fearnley. Familien Young Fearnley har nå vært på Råsjøen i fem generasjoner, og for den nåværende eier har det vært en viktig oppgave å legge forholdene best mulig til rette ikke bare for skogsdrift, men også for friluftslivet i disse flotte områdene. Sin mest verdifulle gave til friluftsfolket skjenket Thomas Fearnley i 1994 da han lot den gamle stallen et par hundre meter nord for selve gården ombygge til serveringssted i Skiforeningens sregi.

Se opp for skikonger
Råsjøstua ble åpnet den samme uforglemmelige skivinteren da to Nannestadgutter ved navn Dæhlie og Alsgaard herjet som verst i OL-løypene på Lillehammer. Siden har den utviklet seg til et kjærkomment knutepunkt for de mange turløpere i disse traktene, enten man kommer fra Hakkim i sør, Sjonken i øst eller fra Snellingen i nord. Og bare så det er sagt; de to OL-heltene fra 94 er fortsatt å se i sporene. Ikke på Lillehammer, men på Romeriksåsen også. Dette er nemlig hjemmebane for Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard. På Råsjøstua før åpningstid er sjansen god for å få se både én og to skikonger passere.


Slott til lyst. Jaktslottet på Råsjøen godter seg i sola.

Råsjøen var kjentmannspost fra 1990 til 1992.

Romeriksåsene | Bærumsmarka | Nordmarka | Vestmarka | Krokskogen
| Lillomarka | Østmarka | Gjengrodde stier | Litteratur & lenker