Skibergfjell
Stø som fjell.
Den åttekantede granittsteinen på
Skibergfjell ble oppført i 1877.
Fotos: STEIN BOTILSRUD

kibergfjell 632 meter over havet er ikke bare det høyeste punktet i det langstrakte skogområder mellom Eikeren og Lågendalen, det er også Vestfolds høyeste fjell.
Her finner man en åttekanten granittstein som skal være oppført allerede i 1877 som trigonometrisk punkt. Det har senere fått selskap av en bygning og et antenneanlegg som i dag styrer ulike funksjoner i kraftproduksjonen. Installasjonene befinner seg på den nordøstlige delen av Skibergfjellplatået, hvor du ved bare å flytte deg noen få skritt fra varden kan skue utover Oslofjorden helt til Færder, like til Sverige i sørøst, samt mer nærliggende mål som Tryvannstårnet, Norefjell og Jonsknuten.
Den vakreste utsikten fins likevel på den sørlige delen av platået, også kalt Vestfjellet. Denne sekundærtoppen på 621 m.o.h befinner seg en snau kilometer sørvest for trig.punktet og byr på en aldeles makeløs utsikt mot Øksne, Hajeren og resten av de veldige skogene mellom Lågen og Eikeren.
Som et mektige bakteppe reiser Skrimfjell og Lifjell seg, mens det blinker i små og store vann langt der nede. Et sjeldent vakkert sted som fikk denne vandreren til å skrike ut sin begeistring første gang det makeløse utsynet åpenbarte seg en tindrende klar høstdag.

Holmestrand og Omegn Turistforening med ildsjelen Audun Weltzien i spissen har ikke bare merket en flott blåmerket sti om Skibergfjellet. De har også produsert et gratis turkart over området som er utplassert i kasser ved to ulike parkeringsplasser langs Grønntjernveien (innkjøring v/Eidsfoss).
Den omkring 9 kilometer lange rundløypa starter på P-plassen 410 m.o.h og passerer den vakkert beliggende Gausesetra på vei mot Skibergfjell, før nedturen om det vakre Vestfjellet og krafthytta Dovrehallen. En aldeles praktfull runde på drøye to timer som anbefales på det varmeste.

Skibergfjell
Blendende. Utsikten mot Øksne og Hajeren forbløffer og betar.


Holtefjell | Drammens Sørmark | Røysjømarka | Finnemarka
Skogene mellom Eikeren og Lågen
| Skrim | Blefjell | Knutefjell

Holmestrand og Omegns Turistforening