Sorry, your browser doesn't support Java.


ele sommeren før Dælivannet og settingen for «Seljefløyten»-bildet ble kjentmannspost hadde jeg snublet over Fleskum-malerne og spesielt Chr. Skredsvig. Det begynte 27. mai med åpningen av utstillingen «Seljefløytens sang» på Kistefos-museet ved Jevnaker. Inne i de gamle maskinhallene hang den originale «Gutten med Seljefløyten» og mange andre bilder som ble til under den såkalte Fleskum-sommeren i 1886.
I ferien reiste vi opp til Eggedal og besøkte huset i «Hagan» der Christian Skredsvig bodde de siste 30 årene av sitt liv. Veggene i det utrolige huset er fulle av Skredsvigs egne bilder og arbeider laget av andre kunstnere på besøk - omkring 150 arbeider i alt. Denne sommeren var temaet Skredsvigs dyrebilder. Han malte nemlig kuer på landet og hester i Frankrike og litt av hvert. Vi var heldige og ble vist rundt av en dame som er etterkommer av Skredsvig.
På veien opp stoppet vi ved Lauvlia ved Soneren-vannet i Sigdal, der Theodor Kittelsen levde. Herfra hadde han fri sikt til det egenartede fjellet Andersnatten. Navnet har nok ikke noe med natt og dag å gjøre, det er heller en variant av «nuten» og «knatten». Dessuten var vi helt oppe på Tempelseter, på den for oss uvante siden av Norefjell, men vi overnattet på Eggedal Borgerstue.
Det var en veldig fin tur. Det var omtrent de eneste dagene i ferien at det ikke regnet.

Det rare er at etter alt dette viste det seg at Fleskum, Dælivannet og scenen for Skredsvigs berømte bilde skulle bli beæret med en egen kjentmannspost.

Med litt flaks kan du se en bildeserie om alt dette øverst på siden. Hint: Hvis du legger musa slik at den hviler på bildeflaten, kan du lese bildetekster i status-linjen nederst i nettleseren din.

Les mer: Kunstnerdalen | Kunstnerhjem | Kistefos Museum