Ved Skysskafferodden tok jeg en hvil og fortalte mine elever sagnet om finnen Tharald, som bodde i Sandungen for snart 300 år siden, og som hadde gjort det av med tjenestegutten sin ved å drukne ham her i Skysskaffertjennet.
Johannes Dahl: Nordmarka - eventyr og eldorado


Trolsk. Tjernet sett fra syd, med det smale sund
ut til Sandungen og Kirkeberget i bakgrunnen.

ette hemmelighetsfulle tjern kan med fordel besøkes til alle årstider. Om vinteren kommer man kanhende over isen på Sandungen, om sommeren på blåstien fra Hakkloa-kanten eller trillestien fra Vesle Sandungen. Aller gjevest er kanoturen hit inn, gjennom det smale, nesten usynlige sund fra Sandungens vide flate. Første gang jeg ankom med båt, sent på 70-tallet, var dette arme tjern nærmest gjengrodd av torv. Nå er farvannet igjen mer åpent.
Det spøker stygt i Skysskaffertjernet. Torsdager kan vandreren her påtreffe det skrikende gjenferd etter en tjenestegutt som en slagferdig skogfinne visstnok myrdet her for å slippe å utbetale flere års opptjent lønn.

I «Nordmarka - eventyr og eldorado» fra 1942 beretter Johannes Dahl om en tur mangfoldige år tidligere, da han ledet Underoffisersskolen i Oslo og tok med alle sine studenter på fra Hakadal til Sørkedalen:

«Fra Hakloa gikk vi stien på sørsiden av Sandungen. Ved Skysskafferodden tok jeg en hvil og fortalte mine elever sagnet om finnen Tharald, som bodde i Sandungen for snart 300 år siden, og som hadde gjort det av med tjenestegutten sin ved å drukne ham her i Skysskaffertjennet».

En variant av denne historien hevder at gutten slett ikke ble druknet, men kokt i Tharalds badstue. Skysskaffertjern og Skysskafferodden har sitt navn fra den gang man kunne påregne båtkyss over Nordmarkas stor innsjøer. Man gikk ut på odden og hoiet etter skyss av folkpå Sandungen. Eller kanhende signaliserte man med ild og røyk. Slike skysskafferodder har også Hakloa og Katnosa.

På disse kanter vandrer jeg sågjerne til Kvernhusfossen, kun en meget kort avstand nord for Sandungens nordbredde. Kommer jeg med kano og tralle langs veien fra Katnosa går en blåmerket sti til venstre i den siste bakke ned mot vannet.

I nærheten:
Sandungskollen Kikuttoppen
Kvernhusfossen Kjerkeberget
Hakkloa sag


Vinter. Kjentmannsposten i vinterskrud, med utsikt vestover mot Skysskaffertjern.

Kjentmannspost 1998-2000

Nordmarka | Krokskogen | Vestmarka | Romeriksåsene | Bærumsmarka
Lillomarka| Østmarka | Gjengrodde stier | Lenker & litteratur