Vardåsen i Kjekstadmarka
Fjord i vårprakt. Fra svabergene på Vardåsens sørside en herlig maidag.

randen av Kjekstadmarka, og særdeles godt synlig fra minst syv kirkesogn ligger et av de klassiske fordums vardefjell som den gamle vandringsmann H.O. Christophersen lot seg fascinere av. Og de godt og vel syv kirkesogn som er synlige fra toppen her forteller oss hvorfor denne knausen var så godt egnet til å varsle om krig og annen fare. Knapt noe sted i hovedstadsregionen har man bedre oversikt enn nettopp her. Og knapt noe fjell i mils omkrets er bedre synlig fra lavlandet enn nettopp denne Vardåsen.
For visst er det mange av dem. Vardåser altså. Men det spørs om ikke Heggedølenes ås er den gjeveste av dem. Og da tenker vi ikke på det beskjedne skitrekket som ligger mot nordøst her, ei heller på de flotte klatremulighetene i sørvestveggen.

Perler for stien
Nei, vi tenker på den atskillig mindre omtalte blåmerkede natursti som fører over hele Vardåsplatået. En natursti som til og med teller et antall strategisk utplasserte poster med kinkige og ikke fullt så kinkige spørsmål om naturen. For denne natursti er virkelig en perle, ikke minst hva gjelder flotte utsyn.
Vår anbefaling er å starte ved Gullhella stasjon, hvor blåmerkingen starter fra den lokale lysløypa og raskt tar deg opp langs herlige svaberg mot Vardåsens sørlige utspring. Da får du den beste utsikten servert på noen få strakser, mot fjorden, mot byen, mot bygdene og mot fjellheimen.
Etter å ha fordøyd det blide utsyn mot Skrim, Lifjell og Jonsknuten langt der vest, fører så stien ned mot det blide Vardetjern, vakkert beliggende mellom de to åskammene som utgjør Vardåsmassivet. Et nydelig sted for en rast, tør vi påstå.
Deretter fortsetter turen opp mot selve trig.punktet med ny fjordutsikt og mulighet for en rask nedtur gjennom skog og kratt til den samme lysløypa hvor turen startet. Et annet alternativ er å fortsette langs blåmerkingen mot Drengset nordvest for åsen. Men aller mest lyst har vi til bare å bli værende her oppe...


Vardetjern. Perle i skjul. Midt mellom de to åsene som utgjør Vardåsmassivet skjuler det lille Vardetjernet seg.

Fotos: STEIN BOTILSRUD


Nordmarka | Vestmarka | Romeriksåsene | Bærumsmarka | Krokskogen | Østmarka | Lillomarka
Gjengrodde stier
| Litteratur & lenker | Nettbokhandelen Bernhard Herres Minde
| Send et postkort