Stormarka | Nordvest | Nordøst | Sørvest | Sørøst | Oslomarka

Veslefjell i Vassfaret
Hjertelag. Veslefjell gir deg et uslåelig utsyn over selve hjertet av Vassfaret
med fra venstre Bringen, Nevlingen og Nevlingkollen.
Foto: STEIN BOTILSRUD

et finnes et Veslefjell i Jotunheimen som mange fjellvandrere vil nikke gjenkjennende til, men vårt Veslefjell er vel så trivelig og attpåtil lett tilgjengelig fra trivelige Veneliseter. Og la deg nå ikke lure av verken Veslefjell-navnet eller dets beskjedne profil i ellers prangende omgivelser. Fra toppen venter en storslått utsikt over selve hjertet av Vassfaret.
Står du dypt nede i Vassfaret ved Nevlingens bredd syns Veslefjell som en liten bar flekk langt der oppe, med en enslig steinvarde som blikkfang. Og sammenlignet med omkringliggende knauser som Raudfjell, Sørbølfjell og Nevlingkollen, bærer det tilsynelatende sitt navn med rette. Veslefjell ruver ikke, for å si det forsiktig...
Desto mer overraskende er derfor det som venter oss, når vi klyver opp hit en tindrende klar oktoberdag i den første snøen. Angriper du Veslefjellområdet fra Veneliseter er det mindre enn en times marsj til toppen og rikelig med tid til en hvilepause underveis for å nyte det stadig mer åpenbarende utsynet over Vassfaret.
Allerede i god tid før vi når den svært godt synlige steinvarden, møtes vi av en lekker panoramautsikt over Vassfarets indre herligheter. I nordvest springer Bringen frem med sitt ville naturreservat, i bunnen av dalen blinker Nevlingen, mens den sagnomsuste Vassfarplassen ligger badet i sola et par steinkast opp i lia. Midt i mot oss ruver så den mektige Nevlingkollen og enda et naturreservat som får hjertet til å banke litt ekstra. Kanskje lurer bamsefar fortsatt i sitt hi der inne?
Veslefjell er imidlertid mer enn bare varden ytterst på pynten. Noen få hundre meter lenger vest venter flere vardeformasjoner og flotte utsyn mot både Norefjell, Hallingdalsfjella og andre blide naboer. Og vil du ha mer av det samme, fins også selve trig.punktet på 993 m.o.h som en naturlig endestasjon for dagen.
Vi rusler ned igjen samme vei og passer på å nyte utsikten østover også, der Aurdalsfjorden strekker seg i hele sin lengde dypt nede mellom Sørbølfjellet og Manfjellet på hver sin side av dalen. Sjelden har vi sett Vassfaret vakrere enn nettopp her.


Nordaførr. Hallingdalsfjellene ruver i nord, og bak dem lurer Hardangervidda.

Vassfaret | Holleia | Høgfjell | Vikerfjell | Norefjell