Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

«Djevelens punsjebolle» i Valbekken

VALBEKKFOSSEN er blant de mest dramatiske fossefall Krokskogen kan fremby, og likevel forblir den ukjent for de aller fleste. Her vandrer vi langt utenfor de vanlige turveier; kun dem med røtter i disse strøk kjente fossens hemmelighet før den ble kjentmannspost.

FUNNET. Kjentmannsposten ved Valbekkfossen. Foto: VESLE-BERNHARD

enge var den imponerende Valbekkfossen et sted ytterst få hadde sett, for gjennom dette strøk i Krokskogens vesthellinger ferdes ikke mange. Vandreren som tar seg inn mot Ringkollen-området vil helst østover og sørover, den stupbratte Krokskogvegg blir sjelden tatt i betraktning når turmål skal velges.
På mine besøk til Valbekkfossen har jeg likevel fått likevel erfare at denne seksjon av Krokskogveggen frembyr et mindre krevende lende enn man kanskje venter. Like innenfor veibommen til Ringkollen stikker en mindre skogsvei mot syd, og faller gradvis og komfortabelt den neste kilometer eller så. Først det siste stykket blir lendet brattere, vi forlater veien og tar oss ned en smalere sti. Vi kan nå høre bruset fra Valbekken, men snart drukner det i larmen fra fossen selv.

Til forskjell fra Jaklefossen lenger nord er Valbekkfossen smal, kompakt og har skåret en dyp fure i fjellet. Der buldrer og larmer den nedover, vannet presses stadig mer sammen og styrter til slutt loddrett ned nesten ti meter. Dette sted, der det kullsorte vann skummer og bruser gulbrunt og farlig, kalles intet mindre enn Djevelens Punsjebolle, og det er lett å se hvorfor. Her står mennesket overfor voldsomme og uforutsigbare krefter.
Likevel fornemmer jeg ingen djevelskap når jeg setter meg ned med min niste på denne plett. Den kjentmannspost som kjentmannskomiteen i sin visdom plasserte her i 2008 frembyr et vennlig og hyggelig sted. Blide furulunder danner en vakker ramme rundt fossen, som alle burde oppsøke iblant.
Mange vil ha kommet hit med bil og ha satt den fra seg ved Jaklefoss parkeringsplass, men er man fri for bil kan man ta seg videre ned i Åsa og på veien få et godt inntrykk av fossens og Valbekkens nedre løp. En gang viste min venn dr. Arentsen meg the grand tour rundt disse strøk, vi parkerte da ved den østligste av de korte veitunneller i Åsa, gikk via det vakre Ultveitvannet og opp Nordbyveien. Vi fant så en sti forbi Jaklefossen og videre opp mot Ringkollveien, og deretter sydover som nevnt over. Etter å ha beundret Valbekkfossen ettertrykkelig fortsatte vi så ned lien til Åsa.

DJEVELENS PUNSJEBOLLE – EN FOSS I VALBEKKEN
Kjentmannspost i perioden 2008-2010. Dramatisk fossefall. Spectacular waterfall.
Postens posisjon: N 60° 08.333 E 010° 22.525

Kart: Oslo Nordmark. Start: Jaklefoss P-plass, eller Åsa
Diskusjon i Kjentmenns forum * Geocache

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.