Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

GPS

For perioden 2016-2018 er kjentmannspostene for første gang oppgitt med nøyaktige koordinater til bruk med GPS (Global Positioning System). Hvis du har en GPS-mottaker eller en «smart» telefon med GPS, kan elektronikken lede deg helt frem til kjentmannsposten.

GPSser

GEPESSER’N – stadig omdiskutert, men alltid nyttig.

Postbeskrivelsene har lenge vært utstyrt med en omtrentlig kartreferanse, som viser postenes posisjon ned til nærmeste hundremeter. Når det nå kommer nøyaktige koordinater skjer det etter en del diskusjon i kjentmannsmiljøene. Da den håndholdte GPS-mottakeren kom, gikk diskusjon om hvorvidt GPS er «juks» sammenlignet med gamlemåten – kart og kompass. Senere, og spesielt i 2014, var det omstridt hvorvidt det var riktig eller galt av kjentmannsentusiaster å spre nøyaktige koordinater på sosiale medier når håndboka ikke gjorde det. Skiforeningens beslutning om å offentliggjøre nøyaktige koordinater vil forhåpentlig roe gemyttene.

Selv synes vi ikke dette handler om hverken-eller, men om både-og. GPS er et vidunderlig hjelpemiddel som vi gjerne anbefaler til turbruk, men selv går vi aldri i marka uten også å ha med kart og kompass. Telefoner og GPS-mottakere går tom for strøm, vi mister dem lett i bakken eller i vann, og det er fort gjort å snuble om man går med nesa nede i skjermen. Dessuten vil man kanskje føle at et stort papirkart gir bedre oversikt enn en liten skjerm.

Koordinatene i heftet er oppgitt i UTM-format.