Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Dælivannet, der Skredsvig malte «Seljefløyten»

SELJEFLØYTEN er udødeliggjort i Christian Skredsvigs maleri. Men ikke alle vet at det er malt ved Dælivannet i Bærum.

Seljefloyten2.mm.jpg

1886. Christian Skredsvigs elegante original, «Gutten med seljefløyten».

Sgotiskkredsvigs maleri «Gutten med seljefløyten» er det mange som kjenner, men ikke fullt så mange vet at det er malt ved Dælivann i Bærum. For noen år siden ryddet Bærum kommune opp her og gjenskapte omgivelsene slik at de er mest mulig som i det berømte maleriet. Kjentmannsposten her byr ikke akkurat på noen langtur, men flytter enda litt mer vekt over på Kjentmannsmerkets andre ben: Kunst og kultur.

2002. En billig etterligning ved besøk til kjentmannsposten.

2002. En latterlig billig etterligning ved besøk til kjentmannsposten.

Turen ut hit bør absolutt kombineres med en tur rundt Dælivannet, gjennom noe av de fineste kulturlandskapet som finnes i denne delen av Bærum. Her ligger gårdene på rekke og rad: Dalbo, Dæli og ikke minst Fleskum, der en gruppe kunstneresatte hverandre stevne sommeren 1886. Fra disse stiene og bygdeveiene ser vi også Kolsåsmassivet i en uvant vinkel, ikke minst det dramatiske stupet Gråmagan som var kjentmannspost i perioden 1994 til 1996.
Øst for vannet følger stien den rødmerkede skiløypa. Så sent som på 70-tallet var Valler-området så lite bebygget at man fikk følelsen av å være et godt stykke innpå skogen når man kom til Dælivannet. Her var Vesle-Bernhard på sin første tur i eget telt med gutta i 1973. Når det ble lite søvn skyldtes det hverken festing eller damer, nei, det var storgjedda som var de unge herrers anliggende. Litt etter daggry måtte den da også på land, det var en som het Bjørn som tok den, mimrer Vesle-Bernhard.
Fleskum-malerne ble sommeren 2002 hedret med utstillingen «Seljefløytens toner» på Kistefoss ved Jevnaker, i regi av finansmannen Christen Sveaas. Der hang «Seljefløyten» side om side med andre verker som ble til rundt Dælivannet under det som er blitt hetende Fleskum-sommeren. Blant malerne som deltok var også Erik Werenskiold, Eilif Peterssen og Kitty Kielland. Flere av dem har fått villaveiene i området oppkalt etter seg. Men veien opp til vannet heter bare Seljefløyten.

HikingDER SKREDSVIG MALTE «SELJEFLØYTEN»
Post 9 i perioden 2002-2004

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.