Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Om Kjentmannsmerket

Det er ingen grunn til å pendle frem og tilbake mellom Tryvann og Kikut – eller andre slagne landeveier i Oslomarka – hvis du ikke absolutt vil. Kjentmannsmerket er et hjelpemiddel til å gå andre steder i Oslomarka enn der vi er vant til å gå – og kanskje lære noe på veien.

COVERPOST. Restene av skogshytta «Jegersly» i Lillomarka pryder forsiden av Kjentmannsmerkets håndbok for perioden 2022-2024.

Kjentmannspostene er lagt til steder i Oslomarka med spesielle naturforhold eller interessant historie. Postene er plassert slik at man for å oppfylle kravet til gullmerke er nødt til å besøke alle deler av Oslomarka – fra Kjekstadmarka ned mot Drammen via den nordligste Nordmarka mot Hadeland, til Østmarka og Sørmarka i grensetraktene mot Østfold.
Rent bortsett fra at vi på denne måten får se ulike deler av Oslomarka, blir vi også bedre kjent i Oslos omegn fordi utgangspunktene blir så forskjellige. Den som bor vest for byen får stifte bekjentskap med områder man kanskje sjelden besøker, som Nannestad og Gjerdrum, og starte fra steder man kanskje aldri har hørt om, som Losby og Sjonken. Omvendt får folk som bor i øst et påskudd til å gå tur fra fjerne eksotiske destinasjoner som Kattås, Tobånn og Røyken.

Kjentmannsposter ble første gang satt ut i Oslomarka i 1962. En pioner var kleskongen Herman Mehren, som organiserte «kjentmannskonkurranser» og fikk solgt litt ekstra klær i samme slengen. Skiforeningen kom tidlig inn som arrangør.
Kjentmannsmerket ble avskaffet av Skiforeningen midt på 80-tallet etter en periode med dalende interesse, men ble gjenopprettet i 1990. Opplegget utarbeides av Kjentmannskomiteen, som beslutter hvor postene skal stå og utarbeider Kjentmannshåndboka. Denne utkommer annethvert år med 50 poster. De fleste er «nye», men hver bok inneholder gjerne noen repriser på spesielt fine poster, eller en ny vri på en gammel post.

Se kjentmannsbøkenes historie

40 postfunn gir gull, 25 sølv og 15 bronse. Oppfylt merkekrav i fem perioder kvalifiserer til Jubileumsmerket. Bronse og sølv er godt nok.
Du må ha håndboka, som beskriver kjentmannspostene i detalj. Beskrivelsene inkluderer kartutsnitt og GPS-koordinater til postens posisjon. Boken kan kjøpes på Kjentmannsmerkets tradisjonsrike «bokslipp» annet hvert år, rundt 1. september. Ellers er den  til salgs fra Skiforeningens nettbutikk, i foreningens ekspedisjon i VM-huset, på enkelte stuer i Oslomarka og også hos enkelte sportsforretninger i Oslo inkludert DNTs ekspedisjon i Storgata. I tillegg til håndboka trenger du kart.

Opp gjennom årene har Skiforeningen samarbeidet om Kjentmannsmerket med ulike partnere – Dagbladet, Aftenposten, Naturvernforbundet Oslo Akershus og Den Norske Turistforening. Samarbeidet med DNT opphørte i 2006. Aftenposten og produsenten av Kvikklunsj er for tiden Skiforeningens partnere for Kjentmannsmerket.