Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Evig opptur til Oppkuven

OPPKUVEN er over 700 meter og en klassisk kjentmannspost. Utsikten er upåklagelig, ikke minst på grunn av utkikkstårnet som stadig blir fornyet. Her kan du lese en annen klassiker: Steins beskrivelse fra rundt år 2000.

GISP. Oppkuven gir ny innsikt – og utsikt – i Oslomarka. Fotos: STEIN BOTILSRUD

OPP.Tårnet rundt år 2000.

ANG EN VANDRER har lagt sin elsk på kjempen inne på Krokskogen. Oppkuven er med sitt veldige tårn og sine 704 meter over havet ikke bare en av Oslomarkas høyeste topper, men også et av de beste og mest besøkte utsiktspunkter, sommer som vinter. Navnet kommer fra gammelnorsk kufr, rundaktig topp.
Selve Oppkuvenmassivet strekker seg fra Søndre Heggelivann i sør til Svarten og Vesleflåtan i nord. Tårnet står aller øverst på det ville platået nord for Oppkuvvannene. Her blir vandreren belønnet med utskt ikke bare over store deler av Marka, men også Norefjell, Blefjell og Gaustatoppen. Mot sør skimtes også fjorden – alt dette mens man befinner seg midt i det fredede Oppkuven-Smeddalen naturreservat med noen av de eldste granene i Marka. Noen har gått ned for telling og ligger der som et testamente over en svunnen tid. Andre står der fortsatt, store og tunge, som levende bevis på skogens livskraft.

SVART VANN. Den mørkblanke Svarten beundret fra Oppkuvens østflanke.

STIKRYSS på veien opp.

To tårn.
Om tårnet på Oppkuven går mange historier. Vesle-Bernhard forteller meg at da han som guttunge i de konfliktfylte 60-årene besøkte Oppkuven for første gang og tok kjentmannsposten, ble han vitne til en vill krangel mellom en far og en tenåringssønn med det som den gang ble kalt langt hår. Sønnen nektet å bestige tårnet, for denslags topphysteri ville han ikke være med på. Men opp på kuven hadde han altså slitt seg.
Guttungens vrangvilje kan også ha hatt noe å gjøre med det faktum at det gamle tårnet var ganske gebrekkelig, og verre ble det etter hvert som tiårene rullet hen. Vi har aldri hørt om ulykker her, men heldigvis ble et nytt tårn ble reist i 1993.
Om denne prosessen forteller Kjentmannshåndboken for perioden 1994-96:

I et ideelt samarbeide mellom Statens Kartverk, Miljøverndepartementet, grunneier Løvenskiold og Ingeniørvåpenets tropp 2 på Eggemoen kom arbeidet igang.I 1993 kom det nye tårnet opp, bygget i prinsippet etter det gamle med eget tårn for måleinstrumenter og et for selve plattformen. Solid og i gode materialer, litt høyere enn det gamle…

STIEN gjennom den chartreusegrønne skog.

Bonustur i Smeddalen
En tur til Oppkuven trenger ikke å begrense seg bare til tårnet. Oppkuven-Smeddalen naturreservat er en opplevelse i seg selv med sine gedigne urørte platåer, daler, tjern og putter. Mektigst er kanskje inntrykkene i Smeddalen, den trange og bratte dalen som fører fra Oppkuvenmassivet og ned til Kringla. Her gikk det faktisk en skiløype for en god del år tilbake. På toppen sto et av Skiforeningens meget få skilt som varslet bratt løype.

Østflanken.
Får vi ikke nok av utsikten fra tårnet, kan vi utforske Oppkuvens østflanke. Det er nok å rette blikket mot. Fra skogsbilveien nede i Kuvelia kan vi klatre opp på flere utsøkte utsiktspunkter mot hemmelighetsfulle Svarten, trivelige Kringla og det langstrakte Langlivannet under Smedmyrkollen og Heikampen. En tur i Oppkuven-massivet gir perspektiver på så mangt…

NABOLAGET. Utsikt fra Oppkuven mot Smedmyrkollen og Heikampen.

OPPKUVEN
Post 17 i perioden 2012-2014. Har også vært post mange ganger tidligere.
Diskusjon i Kjentmenns forum
Kart: Oslo Nordmark. Start: Sørkedalen, Damtjern, Ringkollen
Markadatabasen * Lahlum * Geocache

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.