Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

På hyttetur med en marka-pioner

JEGERSLY i Lillomarka var en tidlig marka-vandrers fristed. Her på hytta fordøyet Johan Henrik Borrebæk sine inntrykk fra vandringer som det ble bok av.

2024. Ved den mosegrodde grunnmuren på Borrebækss gamle jakthytte,20 år eldre og vesentlig mer tilgrodd enn da det var kjentmannspost her sist (under). Foto: NINA BERGLUND

Borrebæks lille bok.

Det er lett å føle seg som pioner når vi i dag ferdes på Kjentmannsmerkets hemmelighetsfulle stier i Oslomarka. Ta et øyeblikk og tenk hvordan det må ha fortonet seg for 100 og 150 år siden.

I. H. Borrebæk utforsket store deler av Oslomarka mot slutten av 1800-tallet. Selv om han var på ferde mer enn 50 år etter vår venn Bernhard Herre, regnes Borrebæk som en foregangsmann for turgåing i marka. Som Herre etterlot også Borrebæk seg noen få innsiktsfulle turberetninger, blant annet i samlingen «Paa uvante stier i Kristiania Omegn» (til høyre) som utkom i 2003.

2003. Ved Jegersly, markapioneren Johan Henrik Borrebæks stolthet nord for Aurevann i Lillomarka. Foto: NINA BERGLUND

100 år etter at denne lille boken kom ut ble Borrebæk hedret med kjentmannspost. I perioden 2022-2024 skjedde det igjen, denne gang i form av «førstesideoppslag» i håndboken for denne perioden.

«Jegersly» nord for Aurevannet skal ha vært den første hytta som ble reist i Oslomarka, og bak denne prestasjonen sto den godeste Borrebæk. Grunnmuren er det eneste som står igjen i dag – men rundt i terrenget ligger for eksempel vedkomfyren og annet skrammel spredd over et stort omåde. Borrebæk valgte sitt sted med omhu – bare noen meter unna hadde han rennende vann: Den smale bekken mellom Aurevann og putten nordenfor. Ved putten kan vi i dag glede oss over en lekker leirplass.

På gamle bilder ser vi hvordan naturen gradvis tar stedet tilbake, men grunnmuren er ennå lett å få øye på. det samme er komfyren og annet skrot i terrenget. Siden sist har et eller annet nek lagt igjen en ubrukelig campingstol også.

JEGERSLY. Post 35 i perioden 2022-2024. Også kjentmannspost 37 i perioden 2002-2004. Diskusjon i Kjentmenns forum

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.