Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

På grønnmerket sti langs kjerraten

KJERRATEN I ÅSA bærer vitnesbyrd om tømmerdriftens betydning i  Oslomarka. Det finnes tre muligheter til å oppleve denne gigantiske innretningen som dro tømmerstokker fra Tyrifjorden opp til fløting gjennom Krokskogen. Den opplagte er Kjerratmuseet ved Steinsfjordens østkyst. En annen variant er Skogbruksmuseet på Elverum.  De har en modell. Det beste alternativet er kjerraten selv, gjerne representert ved hjulhus 9.

agens kjerrat er et utendørsmuseum. Hjulhus 9 er et ledd i en større helhet. Se på det som et punkt i en prikk-til-prikk oppgave. Totalopplevelsen er å gå den grønnmerkede kjerratstien. Som nedtur eller opptur. Tro det eller ei – begge deler er bra.

Det niende hjullhuset ligger i øvre del av et sinnrikt transportsystem som ble laget  for å frakte tømmer fra Steinsfjorden til Krokskogen.  Den verste stigningen er tilbakelagt ved nier’n. Bare beskjedne bakker og Damtjern skiller stedet fra tolver’n (lenke). En liten kilometer nedstrøms ligger hjulhus fem (femmer’n) som er restaurert med hjul og det hele.

Full uttelling for et besøk til hjulhus 9 fordrer at man glemmer alt man vet om lastebiler og asfalterte veier. Spørsmålet er da hvordan det var mulig å transportere tømmerstokker fra A til B.  Kjerraten er en del av svaret.

KJERRATEN I ÅSA ved hjulhus nr 9
Post 16 i perioden 2008-10.
(This post is just a short stroll from the parking area at Damtjern, in the western forest of Krokskogen, and highlights more industrial history in marka, this time a unique means engineered in the early 1800s for dragging timber up from Ringerike and over the hills to Oslo. Get the full history by visiting the Kjerratmuseum in Åsa and hiking the specially marked Kjerraten trail.)
Kart: Oslo Nordmark. Start: Damtjern P

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.