Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

En tunnell der mye rart har hendt

KROKTJERNTUNNELLEN ble laget for å bedre vanntilførselen til Lutvann dengang det var drikkevann. I dag er den et spennende og overraskende turmål.


ØSTFRA. Kroktjerntunnellens østre åpning, utsikt fra kjentmannsposten, og et perspektiv gjennom tunnellen fra vest. Foto: VESLE-BERNHARD/RANDI OLSEN.
det nordvestlige hjørnet av Kroktjern i Østmarka går det en 150 meter lang tunnel. Den ble anlagt i 1947 for å øke vanntilførselen til Lutvann, som inntil 1977 var drikkevannkilde for Oslo. Ved lav vannstand kan man med en viss forsiktighet vandre igjennom tunnelen.
Kroktjern var også vannkilde for de Puttjernene da de ble rammet av lekkasjer under utbyggingen av Romeriksporten. Gjennom en rørledning ble det pumpet vann herfra til nordre og søndre Puttjern.
Den kjentmannspost som friluftsorganisasjonene i sin visdom opprettet her, lå mellom blide furutrær ved en bemerkelsesverdig rasteplass åtte-ti meter over vannspeilet og den østlige tunnelåpning. Herfra har man utsikt over det fredfylte Kroktjern. Ved den vestlige åpning har Ola Dilt hatt en smukt beliggende post.
Til disse egne kommer man helst fra Lutvann eller Østmarkseteren.
 
VESTFRA. Den vestre åpning, med den elegant installerte post for Ola Dilts kjentmennesker.

Kjentmannspost 2004-2006

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.