Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Top security

VARDÅSEN og dens vulkanoide profil lar seg lett peke ut fra mange hold rundt Indre Oslofjord, inkludert hr. og fr. Vesle-Bernhards kjøkkenvindu i Vika. Merkelig nok kunne vi ikke se vårt kjøkkenvindu i Vika da vi sist besøkte Vardåsen.

SVEVE OVER FJORDEN. Flaks med været en septemberdag på Vardåsen.

PÅ DEN ANNEN SIDE. Ved Haugeråsen østpå.

i griper her etter det Kjentmannsboken 2016-2019 så treffende kaller Håkon den den godes trådeløse telefon. Navnet Vardåsen forteller om vardebrenningens betydning for rikets sikkerhet. I mangel av mobil og slikt tente man varder for å varsle naboen om at fienden var underveis. Vi snakker om et security-system eldre enn 1000 år. Det må ha funket, for danskekongen Christian IV kopierte ideen da han organiserte et nytt vardesystem for å holde svenskene unna.

OPPE på åsen ligger det vakre Vardetjern.

I praksis var dette ved å ha et vaktsystem der personell på utkikkspunkter som fikk øye på fremrykkende styrker  eller fiendtlige skip, satte fyr på et voksent bål som alltid sto klart.

Om dette forteller Kjentmannsboken med mange svært interessante detaljer, blant annet om en gruppe bønder i Asker som under en svenskekrig på 1600-tallet ble tungt bøtelagt for å ha inkludert kvinner i vakttjenesten. Videre får vi vite at Askers vardested ble flyttet fra Vardåsen til Skaugumåsen etter en skogbrann i 1779.

Vardåsens høyeste punkt ligger 349 meter over havet. Men de øverste nivåene er et stort område, som kan besøkes fra ulike sider. Da jeg siste kom her forbi sammen med fr. Vesle-Bernhard, var det med utgangspunkt fra jernbanestasjonen som heter Gullhella. Under oppstigningen kom vi da forbi Haugeråsen med dens fabelaktige utsikt mot øst og nordøst. Dette har også den fordel at man kommer opp på Vardåsen 349 fra sør og får utsikten mot fjord og by rett i trynet.

Jeg skal være den siste til å fortelle folk hva de skal gjøre og hvordan de skal utnytte sin tid udi skovene, men vi rakk i hvert fall ikke mer den dagen enn å utforske Vardåsen i all dens prakt, og har aldri angret derpå. Det eneste vi skal gjøre neste gang er å medbringe et teleskop, så kanskje vi kan se hjem til kjøkkenvinduet i Vika og sjekke om det trenger å bli pusset.

VARDÅSEN 349
Post 4 i perioden 2016-2019

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.