Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Kjentmenns forum – møteplassen i Marka!

Notifications
Clear all

Gamle-poster fortsatt ute

6 Innlegg
5 Deltakere
6 Reactions
277 Visninger
Aina Grymyr
(@ainag)
Kjentmann
Innmeldt: 24 år siden
Innlegg: 9
Trådstarter  

Tidligere i uken var vi på en skitur i Sørmarka fra Granerud. Jeg har mange minner fra skiturer rundt 2000-tallet ifm. KM-poster til måsane der, og hadde lyst på en repetisjon. Husket det som veldig fine turer, men hadde nok fortrengt hvor småkupert og bratte bakker det var rundt Gaupestein.

Det var akkurat nok snø i området og scooterkjørt, men litt rufsete skispor. Vi startet som vanlig litt sent, og hadde en løs plan om å stikke innom KM16-50 Orremåsan, som jeg ikke hadde vært på. Da vi nærmet oss så vi et skispor over måsan og fulgte det. Litt nyskjerrige på hvor det ville gå, og etter en stund så vi den dreide i samme retning som vi hadde planlagt. Og der fant vi også posten, som fortsatt sto ute og som nylig har hatt besøk av flere enn oss. Så nå er det fine skispor helt inn til posten som vokter steinen  🙂

Vi gikk motsols og var innom tilsammen 4 tidligere KM-poster, som jeg tidligere har besøkt; 04-50 Breidmåsan, 98-49 Gaupestein, 06-49 Gaupesteingrana, 00-50 Orremåsan v/ stikryss & nå 16-50 Orremåsan v/ stein. Flott runde som endelig er mulig å ta igjen, etter mange år med dårlig skiforhold i området.

20240110 163232[1]

  


   
Gunnark og Morten Møst likte dette innlegget.
Sitér
Morten Møst
(@store-bernhard)
Honorable Member Administrator
Innmeldt: 4 år siden
Innlegg: 323
 

Takk for inspirerende rapport. Så flinke dere er!


   
SvarSitér
(@hansf)
Kjentmann
Innmeldt: 2 år siden
Innlegg: 44
 

Denne tråden har en interessant tittel "Gamle poster fortsatt ute". Vet noen (kanskje Morten Møst gjør det) om det er en fastlagt rutine for når "gamle" poster blir tatt inn? Får et inntrykk av at inntak av gamle poster ikke følger noen klar rutine med tanke på hvor lenge de blir stående ute.

Jeg mener at tidligere skulle postene stå ute i 3 år, men at nå er dette satt ned til 2 år (fra Kjentmannsmerkebok 2022-2024). Men nå lurer jeg på at det kanskje er slik at enkelte poster kan bli stående lenge etter oppgitt inntakstidspunkt.

Noen kan jo lure på hvorfor jeg er opptatt av dette, men man har jo både lyst og tid til å besøke alle 50 postene i løpet av i alle fall 3 år, selv om man etter hvert innser at det finnes en (alders)grense for å makte dette. Men så er man skrudd slik sammen at det å gå til en kjentmannspost hvor skiltet er tatt ned, ikke gjelder....


   
Morten Møst likte dette innlegget
SvarSitér
(@skogtroll)
Kjentmann
Innmeldt: 20 år siden
Innlegg: 204
 

@hansf 

Hei!  Dette har jeg snakket med Kåre Haug; Kjentmannspostenes "guru" om tidligere.  Han sier at alle poster skal tas ned samtidig med at fristen for å ta postene utløper. D.v.s. at nå som det er 2 års periode hvor vi kan ta poster fremt  t .o.m. 31. august i år skal postene umiddelbart etter denne datoen. Selv om vi postjegere kan synes det er hyggelig å treffe på en gammel post på våre turer.

Ingunn


   
Morten Møst likte dette innlegget
SvarSitér
Aina Grymyr
(@ainag)
Kjentmann
Innmeldt: 24 år siden
Innlegg: 9
Trådstarter  

@hansf 

Jeg ser motsatt på det enn deg, Hans. For meg er turen, stedet, opplevelsen og historien til posten det viktigste, og jeg har like stor glede om posten er tatt inn eller ikke. Det sagt, så er det alltid artig å finne postplaten når man kommer frem, men ikke noe jeg forventer. 

For de som kjenner min 'post-historikk', så har jeg en tendens til å besøke postene i perioder, gjerne ifm. innspurt av KM-bokfrister. Ofte drar vi innom poster ifm. andre turer, og siste årene har jeg vært mer hektet på o-løp og stolpejakt. Følger alltid med om det er noen KM-poster som frister når vi skal besøke et område.

Siden jeg har hatt mange innspurtsperioder, så har jeg tidligere sjekket med Skiforeningen hvordan og når postene ble samlet inn. Har da fått til svar at det er løypebasene som samler inn for sine respektive områder, og at dette ble gjordt når det passet for dem, eks. ved annet arbeid i områdene. Da sluttdatoen for bøkene ble endret fra mai til sept, så jeg at postene ble veldig raskt samlet inn - ofte bare dager etter fristen.   

Senhøstes fant vi flere fra 20-23-heftet ute, flere måneder etter utgått frist. Kanskje er de ikke like raske på innsamlingslabben som før, og vi ble veldig overrasket over at en post fra 16-19 fortsatt sto ute. Men den kan også være gjenglemt, og da kan et slikt innlegg som jeg la, trigge at den samles inn. 

Jeg elsker poster av alle slag, så jeg synes det er artig at de står ute litt lenger enn fristen. Veldig synd at den flotte overlappsperioden mellom 2 hefter nå forsvinner, for det har vært den artigste postperioden min.


   
Morten Møst likte dette innlegget
SvarSitér
Nina Didriksen
(@ninad)
Kjentmann
Innmeldt: 24 år siden
Innlegg: 306
 

Postene sto en tid ute i tre år, men fra 2022-heftet er det to år som (igjen) gjelder. 

For et nytt hefte er det besøk mens posten står ute som gjelder for meg. For poster som eksisterte før jeg begynte med denne moroa (1996), har jeg hatt stor glede av å besøke stedene i ettertid. Jeg har også fått tak i info om poster fra det jeg kaller urtiden, dvs. 1960-1980-tallet (ordningen ble jo nylansert i 1990, da med hefter). Dette har gitt meg mange fine turer, senest i dag, til Biritjern (bildet) i Østmarka, der det var post i 1980 - en «lønnsom avstikker» (gammelt DNT-begrep) på min vandring Østmarka på langs med telt. 

Noen av urpostene henger ute fremdeles, men det er ytterst få. Jeg forsøker å legge ut små rapporter i tråden «Mosegrodd kjentmannspreik».

IMG 5508
Dette innlegget ble endret for 2 måneder siden 2 ganger av Nina Didriksen

Hilsen Nina
God tur!


   
Hans Löwe Larsen likte dette innlegget
SvarSitér
Del dette