Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Gjengrodde steiner og slitte spor

LINSKJØRKA, også kalt Bysteinen, markerer en gammel ferdelsvei mellom Hakadal og Maridalen. Kjentmannsposten her sto et steinkast unna.

STEINETE. En annen stein, der kjentmannsposten sto. Foto: NINA BERGLUND

FORTIDSSKYGGER. Ikke lett å finne den tilgrodde merkesteinen, i hvert fall ikke i 1998/1999 da dette bildet ble tatt. Foto: EILIF EGGEN

Et stort antall kampesteiner ligger henkastet på Elneshøgdas sørhelling, men den merkelig navnede Linskjørka er visstnok den største. Heldigvis har den også et enklere navn, Bysteinen. Trolig markerer den Byveien, en gammel ferdsesvei mellom Kongsvangsskog og Bakken i Hakadal til Trehørningen, Tømte og Vaggestein i Maridalen.
Kjentmannsboka 1998-2000 siterer arkitekt Fritz Holland, stifteren av Oslo Bymuseum, som registrerte slike veier på 1940-tallet:
På denne byvegen fandt vi en stor gammel «Merkestein» med det underlige navnet Linskjørka. hvor de vegfarende møttes.Steinen som er cirka 3 meter høy står som en bauta over sagatiden, nesten tilgrodd midt i storskogen et lite stykke ovenfor plassen Jenserud i Hakadal.

Den post som kjentmannskomiteen i sin visdom satte opp til steinens pris, sto imidlertid 100 meter mot sør, ved en annen stor stein, som er lavere og flat. Den kalles Poststeinen og Kirkesteinen. Ved å stå oppe på denne kunne man den gangen se Hakadal kirke, og kanskje nøye seg med synet og kirkeklokkens klang når det var gudstjenester.

Sett for all del av tid til å besøke selveste Elneshøgda når du er på disse kanter.

Post 24 i perioden 1998-2000.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.