Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

TIl Elneshøgda på Hakadalens tak

ELNESHØGDA hoverer over Hakadal og fremtrer tydelig i landskapet, selv om den er langt mindre enn andre åser i denne egn.

Elneshøgda

MARKØR. Det klassiske trigonometriske punkt på Elneshøgda. Foto: VESLE-BERNHARD

etraktet på avstand er Elneshøgda en heller betydningsløs forhøyning på Nordmarksplatåets østlige rand; det er først når vandreren trenger inn i dette ukjente, lite besøkte landskap at åsens særegne karakter kan fornemmes. Små varder kranser den gamle sti, og de mange underlige stenformasjoner i dette mennesketomme strøk frister til den antagelse at druider eller andre mystikere fra de mørke tidsaldre har moret seg overordentlig heromkring.

På veien opp passerer vi kjentmannsposten ved den såkalte Bysteinen, hvorfra man i gamle dager kunne se like til Hakadal kirke.
De vidstrakte lyngkledde moer som utgjør Elneshøgdas topp er uendelig vakker og uforstyrret, og de pionerer som her satte opp kjentmannspost i 70-årene gjorde klokt i det. Dog kunne de ikke vite at den som i dag søker hitopp kan bli innhentet av støyen fra rallycrossbanen ved Stryken, og har utsikt til det heslige pukkverk og den malplasserte radarstasjon nede i dalen. Til gjengjeld kan man uhindret heve blikket mot Romeriksåsene, som fra dette perspektiv domineres av Rundkollen og Paradiskollen. Herfra er også gode perspektiver vestover i Nordmarken. Dette åpne, lettvandrede terreng innbyr til å bli lenge mellom de spredte, vindbendte furutrær.

Bernhard HerreOg denne skogsduft blir friskere og mer gjennomtrengende når man sette kursen nordover og kommer inn i Hakedalens og Hadelands høydestrekninger. Disse marker er helt ulike de sydlige og vestre skogtrakter. BERNHARD HERRE: Skovene

Gammelt stempel på Elneshøgda

ANTIKT stempel på Elneshøgda, 1999.

Som ved et under sto den gamle kjentmannspost fremdeles her sist jeg kom her forbi, med stempelet godt beskyttet i den falmede, halvrustne røde boks. Men stempelputen var sørgelig uttørret etter alle disse år. Kanhende var det den selvsamme boks hvorfra jeg som stolt guttunge høstet mitt stempel vinteren 1970.
Av de gamle kjentmannskort fra 1980 går det frem at posten sto ved et nedstyrtet trigonometrisk punkt. Det trigonometriske tårn som sto der nå, må således være av nyere dato. Slik kan selv et gammelt kjentmannskort bli en historisk kilde.

HikingELNESHØGDA
Kjentmannspost i perioden 2016-18. Også post i gamle dager.
Kart: Oslo Nordmark. Start: Hakadal (NSB), Elnes (P)

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.