Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Gammeldags glede på Høgbrennåsen

HØGBRENNÅSEN i Vestmarka byr på herlig utsikt over Holsfjorden og Finnemarka.

NORDVEST-UTSIKT fra selveste Høgbrennåsen. Fotos: STEIN BOTILSRUD

 

KJENTMANNSPOSTEN på ospetreet.

øgbrennåsen ble hyllet for «gammeldags skiglede» da det var kjentmannspost her i perioden 2000-2002, Steinvollseterboka: Et av de få steder hvor løypa som følger stien blir tråkket opp. Vi er her i grenseland mellom Bærum og Lier, nord for Brennhoggfjellet på 399 meter over havet. Høgbrennåsens høyeste punkt er høyere, på 406.
Mange prominente kjentmennesker har frydet seg over utsikten herfra, blant dem selveste Halfdan Olaus Christophersen. Han kom denne veien under Andre verdenskrig på en nattlig skitur gjennom Bærumsmarka og Vestmarka, fra Holmenkollen til Holsfjorden. Hans ferd som flyktning i eget land sto i Skiforeningens årbok 1962, under tittelen I hine hårde tider.

HO Christophersen.

Det var blitt klarvær og kaldt. Fra Høgbrennåsen hadde jeg en praktfull utsikt over hele Finnemarka, over Holsfjorden mot Øverskauen og over Tyrifjorden mot Ringerike, med Norefjell som en skinnende bakgrunn. Det var et vakkert land. Hjertet ble varmt av glede. Les hele historien på Nasjonalbiblioteket.

osten som kjentmannskomiteen i sin visdom plasserte på dette fine stedet, sto på en osp på den vestre av toppene, 20 meter vest for et gammelt trigonometrisk punkt. Det hadde også vært post her tidligere. På gul postliste datert 1.12.70 oppgis at den posten sto på höyeste punkt 420 m.o.h. På nordsiden av toppen på inntörket björk. Høgbrennåsen ble plassert nord for Lindeberget, der det tidligere var et serveringssted som Vesle-Bernhard har vage minner om. De kvinner og menn som har tatt kjentmannsmerket noen perioder har kanskje besøkt det store furutreet på Rødmyr, som ligger noenlunde midt mellom Høgbrennåsen og Lindeberget.

SØRVEST-UTSIKTEN fra samme sted.

Da min venn Willy Nickersen oppsøkte Høgbrennåsen i september 2000 lød hans rapport slik:

Mange kjentmenn er blitt skuffet over legendariske Vestergyllen og den ikke så veldig supre utsikten i forrige periode. Nå godtgjøres skuffelsen ved et enkelt grep. Høgbrennåsen har hele den fantastiske utsikten over Holsfjorden, Hørtekollen og Finnemarka som Vestergyllen en gang hadde. Og denne kan ingen ta fra oss. Her finnes ingen smågraner som truer sikten, bare en liten ospeklynge som attpåtil tjener som postoppslag.

Dr. Nickersen har nok vært tilbake og kunnet konstatere at flittig hogst har ryddet utsikten fra Vestergyllen på ny.

Post 6
i perioden
2000-2002.

 

 

 

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.