Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

På sporet av damer

DAMEFALLET i Vestmarka forteller om bratte kleiver som nok ble navnsatt av menn.

HUFF. Riktig bratt er det her, og for trangt til å ploge. Ikke rart folk falt.

et gammelmodige «Damefallet» er navn på noen meget fryktede bakker i nord i Vestmarka. Hvordan de har fått sitt navn kan jeg slett ikke forklare, idet enhver, uansett kjønn, som frister skjebnen i denne egn vinterstid, synes dømt til å styrte gruelig om kull mellom de sorte graner langs denne morderiske kneik. Vi tror altså at det ikke bare var damer som kunne være uheldige her, men også herrer.

Dog virker det sannsynlig at det var en mann som drømte opp disse kleivenes navn. Det er for øvrig et vanlig navn på bratte bakker. Det går et langt Damefallene fra Nordberg og nesten ned til Store Ringvei. Vi finner også navnet i Molde og kanskje andre steder i Vestland.

Den kalde januardag jeg sist gjennomgikk denne jammerfulle eksersis, pisket nordavinden den nye, hardfrosne snø mot mitt ansikt på det høye platå som kalles Burås og hvor restene av en husmannsplass, fraflyttet i 1904, ennå kan sees. Men langs den smale, hemmelighetsfulle skogsti som leder fra dette tarvelige sted til Damefallet, trengte knapt et vindpust gjennom den tette granskog som oppsluker vandreren straks han eller hun bøyer av fra det slagne hovedspor. Etter kun noen hundre meter langs denne stien står vi ved toppen av det fryktelige svelg.

Dette sted har få sett etter at hovedsporet som engang krysset her, ble flyttet ned på en myr ved foten av disse skrekkinnjagende høyder. Men dette er i virkeligheten en meget gammel ferdselsåre, som tjente som kullvei mellom Burås og Mikkelsbonn, så det kan ikke herske tvil om at gamle dagers husmenn var stødige til bens.
Posten som kjentmannskomiteen i sin visdom plasserte her, han på en bjerk ved blåstien. Stedet er også merket med et eget skilt.

Den som kommer levende ned kan dra videre over Ormekollen og finne skisporet igjen nær Mikkelsbonn. Selv kommer jeg så gjerne igjen, men først når bjerken i bakken har fått sitt grønne løv på.

DAMEFALLET. Kjentmannspost i perioden 1998-2000.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.