Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Det får da være grenser

STEINDALEN har mange krysset på sine turer i Vestmarka vest for Grønland. Men ikke alle vet at det i sin tid sto en steinhard kjentmannspost i dalens dunkle dyp.

STEINHARDT for enkelte å finne denne posten.

HØSTSTEMNING i den dunkle dal.

teindalen var en av kjentmannspostene som voldte postjegerne mest hodebry i perioden 2002-2004. Kjentmannsposten markerte en grensestein mellom Asker, Bærum og Lier. Men det er mange steiner her, og dalen er trang og uoversiktlig. Det hjalp heller ikke at posten var markert galt på kartet i kjentmannsboka. Men den riktige steinen har et gammelt gult korsformet merke som markerer skillet mellom Lier, Asker og Bærum. Grensen var tema for flere rettsoppgjør over nesten 300 år. Herom forteller Jaklefossboka i detalj, og vi siterer:

«Under en rettstvist i 1665 om allmenningen mistet Aske-bøndene Gupuskauen til Nesøygodset, som i 1663 var kjøpt av embedsmann og spekulant Knut Frantzen. Senere salg av gårder med skogeiendommer, nye behandlinger, anker og forlik skal vi ikke komme inn på, men først i 1929 anla Asker kommune sak mot Bærum kommune. de fikk rett i at Gupu med skog fra gammelt av hørte til Asker, men siden dette grensespørsmålet ikke var oppe i en tidligere sak i 1885, måtte hele eiendommen regnes å høre til Bærum.  Gupuskauen var altså overført til Bærum, og i dag møtes grensen mellom Lier, Asker og Bærum ved Damvann lenger vest.»

Posten sto ved grensesteinen ved bekken i bunnen av Steindalen. Det gule korset er påført nær bakken og er ikke synlig hvis det er mye snø.

STEINDALEN. Post 6 i perioden 2002-2004.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.