Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Hvalebykampen, Hadelands voktende sfinks

HVALEBYKAMPEN eller Rånåsen tårner over Hadeland i øst. Her er det utsikt i ulike retninger fra de de totalt tre toppene dette trivelige massivet består av.

HADELAND. Utsikt fra Hvalebykampen mot Randsfjorden og et annet landemerke, den langstrakte Brandbukampen.

om en sfinks ligger Hvalebykampen og vokter hver bevegelse på Hadeland. Det er godt overblikk her fra 771 meter over havet, men man må lete litt etter utsikten. Finner du først en lysning mellom granleggene, er det fri sikt til Randsfjorden i vest og Lygna-området i nord.
På den forblåste vinterdag jeg sist kom her forbi var imidlertid utsikten så som så, men føret var upåklagelig opp blåstien som leder fra Ålsbygda og over Hvalebykampen. Oppstigningen fra p-plassen ved bommen tok omkring fem kvarter, og jeg sendte mange vennlige tanker til Hadeland Turlag og den lokale o-klubben, som ikke bare merker denne berkelsesverdige sti, men også tråkker løype.
Det er egentlig tre topper på Hvalebykampen, og det virket på meg som om den nordligste har best utsikt. Nedstigningen langs kampens nordlige skulder byr også på blide utsyn, men en skiløper som kommer denne vei har knapt tid til å nyte utsikten.
Ved foten av fjellet nær plassen Hvaleby går det vei ned til Gran, mens blåstien fortsetter mot Lygna og Lushaughytta.
På gamle kart og i mange menneskers tale kalles berget Rånåsen. En historie om hvorfor den heter Hvalebykampen går ut på at kartmålerne som i sin tid målte opp her, losjerte på Hvaleby. Og som takk for hjelpen, endret de Rånåsens navn.

SFINX. Hvalebykampens profil er synlig fra mange kanter, som her fra Bislingen. Fotos: MORTEN MØST

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.