Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Gyrihaugen, helt konge!

 GYRIHAUGEN på 682 meter er i en klasse helt for seg selv blant Krokskogens mange elegante utsiktspunkter.

KROKSKOGENS KRONE er til alle årstider et godt turmål. Foto: VESLE-BERNHARD

oran vandrerens føtter i vest  ligger Migartjernets blanksorte overflate. Lenger bak sees nesten hele Tyrifjorden og det omkringliggende Ringerike. Og på horisonten skimtes Gaustatoppen, Norefjell og andre kjendiser, samt deler av fjellheimen. Gyrihaugen belønner sine gjester rikelig, spesielt på en klar dag. Gyrihaugen, som H.O. Christophersen kalte Krokskogens skjønne krone, står som man forstår i en særklasse blant toppene på Krokskogen og Oslomarka for øvrig. Vandreren har fri sikt nesten hele horisonten rundt, i hvert fall hvis man flytter litt på seg. Men Gyrihaugen har også en karakter som gjør den synlig fra andre steder flere mil unna, spesielt i vest og sør.
Ikke er Gyrihaugen vanskelig å komme til heller. Det går bomvei fra Gaupeskaret i Stubdal, og merket sti og løype fra Løvlia, Kleivstua og andre steder. Dog er deler av oppstigningen bratt fra østsiden, og mye brattere hvis man velger å komme vestfra opp Mørkgånga. Da snakker man virkelig om Gyrihaugen som mål for en topptur.
Dessverre er ikke isolasjonen total her oppe, idet flere militære installasjoner er plassert på toppen i senere år.
I årenes løp har Gyrihaugen hatt kjentmannspost mange ganger. Siste jeg kom her forbi, han fortsatt postoppslaget fra da det var post her i 1998-2000. Gyrihaugen hører til blant de virkelige klassiske destinasjoner i Oslomarka, en slik som ifølge Kjentmannskomiteens visdom bør komme i reprise forholdsvis ofte fordi den rett og slett er et sted man bør besøke jevnlig.
I tilegg til å reservere rikelig med tid på toppen, anbefaler jeg å oppsøke noen av de andre og mindre steder rundt Gyrihaugen. I perioden 2010-12 var det post ved Marispranget ved et av tjernene sør for toppen, og er man først der er det overkommelig å besøke de ukjente Gyrihaugflaka.

GYRIHAUGEN
Kjentmannspost mange ganger.
Gutta på tur i 1919!

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.