Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Tristesser i utvalg fra Gyrihaugen

MARISPRANGET heter posten som enda en gang lokker kjentmannsmerkets jegere til Gyrihaugen og dens storslåtte omgivelser. Her kan vi boltre oss i triste historier om fåfengt kjærlighet og andre sørgelige saker.

POSTEN kjent som Marispranget, ved det største av de to Gyrihaugtjern. Foto: VESLE-BERNHARD

i befinner oss her ved det største av de to Gyrihaugtjern, litt sør for selve Gyrihaugen. Til disse strøk kommer man lettest ved å benytte den krokete Gaupeskarveien, som tar av sørover fra veien mellom Åsa og Damtjern, og deretter på merket sti eller skiløype opp på åsen.
Den post som kjentmannskomiteen i sin visdom har satt opp her, handler om et kjent motiv fra folkefortellingene: Forgjeves kjærlighet, fæle slektninger, tragedie og død. Om den sørgelige skjebne som ble Mari til del, forteller kjentmannsheftet i detalj.

Den maidag jeg sist kom her forbi var været forbasket og kaldt, og således velgnet til å grunne over en annen slik historie, gjenfortalt av det flotte 70-tallsbandet Folque i den aldeles rimløse sangen Skjøn jomfru:

Ungersvenden trådte i brudehuset inn
og begjærte med bruden en dans.
og der dansede de så snederlig, så snederlig,
og hun blegnede som et lik.

Si meg hvorfor er du bleven så blek
og hvorfor er du bleven så blå?
fordi de andre har narret meg, har narret meg,
og sagt at du var død.

LANGT FRA FOLK. Ved det minste av de to Gyrihaugtjern.

Vi kan jo også minnes sagnet om Gygra, den uheldige heksen som har gitt Gyrihaugen sitt navn, og ble til stein etter et lite konstruktivt møte med Olav den Hellige. Og vi er her bare noen steinkast fra Ingjerdsbrenna, som bærer fortellingen om fattige Ingjerd som frøs ihjel i disse strøk julen 1812, for øvrig samme år som vår venn Bernhard Herre ble født. Hun var på vei hjem sammen med sønnen sin, men ble overrasket av snøvær. Sønnen overlevde fordi moren hadde svøpt ham i alle sine klær.

Men vi legger disse tristesser bak oss og finner heller et flott utkikkspunkt mot øst, langs skisporet ned fra den sangnomsuste haug.

MARISPRANGET
Post  18 i perioden 2010-2012
Kjentmenns forum *

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.