Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

På solen jeg ser

SOLOBSERVATORIET, eller «Solobs,» som det gjerne kalles blant kjentfolk, hører vel til de stedene i Marka det er bedre å se fra enn å se.

OBSERVERT. Her er solobservatoriet med dets karakteristiske hvite kuppel. Hvilke kjentmannsposter kan vi se det fra? Foto: VESLE-BERNHARD

et hvitmalte betongtårnet som huser selve solkikkerten bærer preg av ytre forfall. Men den slitne bygningsmassen skygger ikke for at det er fint turterreng i alle retninger.

På høydedraget er det utsikt både her og der. Akkurat som på mange av de andre høyereliggende stedene i Marka. Toppinteresserte kan for øvrig glede seg over Piperberget, som strekker seg et par kilometer i sydøstlig retning, med flere høydepunkter over 600 meter.

For den som er interessert i utsikt utover de vanlige horisontene, tar Solobservatoriet imot besøkende.

Astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard ble landskjent gjennom å koseprate om kometer og planeter i beste sendetid. En periode var han daglig leder på Solobs, og er fortsatt sentral  i driften. Mannen har gjort venuspassasjer og solformørkelser til folkefester. På Solobservatoriet lokker han med himmelske opplevelser.

SOLOBSERVATORIET
Post 38 i perioden 2008-10
(This is a state-owned observatory in western Romeriksåsen that’s seen better days, but remains seen from innumerable other spots all over marka. While the buildings themselves aren’t much to look at, good hiking trails branch off in all directions and the skiing around here is good as well.)
Kart: Oslo Nordmark. Start: Harestua stasjon. Parkering. Bomvei videre 60 kroner.
Diskusjon i kjentmenns forum * Solobservatoriets nettsted * Geocache * En geocache til

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.