Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Den som ligger høyest når han dør vinner

RISFJELLET høyt over Bærum, var i bronsealderen det foretrukne hvilested når lokale størrelser skulle stedes til hvile. Gravrøysene her har godt utsikt og ligger prominent i terrenget, til glede for vandrere som kommer hit to-tre tusen år senere.

Hvilestedet. Ved en av gravrøysene på Risfjell. Foto: VESLE-BERNHARD

ronsealder-røysene er blant de eldste gravminner i landet vårt, opptil 3000 år gamle. I Oslomarka finnes de mest kjente av dem på Røverkollen i Lillomarka, men også Vestmarka har et slikt gravminne. De ligger på den delen av Risfjellet som i følge H.O. Christophersen kalles Røverkulåsen fra gammelt av. En forholdsvis lav ås på vestsiden av den bekken som renner fra Puttmyrene øverst på Risfjellet og ut i Urselva.
Det er flere steder på Risfjellplatået som har et mer dominerende utsyn enn Røverkulåsen, men det hviler en helt spesiell mystikk over dette lille utspringet hvor røysene har ligget i tusener av år. Den første av røysene ligger på et fremspring litt nedenfor selve toppen. Det andre ligger tett ved, oppe på branten av selve kollen. De øverste røysene er de største. Og om utsikten ikke er den samme som lenger opp lia, skuer man likevel langt utover fjorden. I øst ligger Kolsås godt synlig, mens det mektige Ramsåskastet dominerer i vest.
Hvem som ligger begravet her, vet ingen. Christophersen spekulerer i at det kanskje kan være en neskonge fra den gamle grenda nede ved Stovivannet. Stein BOTILSRUD

BRONSEALDERRØYSER PÅ RISFJELLET
Post 6 i perioden 2008-10
Omfattende gravrøys i høyt terreng med utsikt over Bærum. Bronze age grave site on a ridge overlooking Bærum.
Postens posisjon: N 59 55.286 E 010 24.908
Kart: Oslo Vestmark. Start: Skoglund
Diskusjon i Kjentmenns forum

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.