Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Utenommarklig opplevelse på Bureknadden

BUREKNADDEN er noe så sjelden som en kjentmannspost som ikke ligger i Oslomarka. Denne sjarmerende lille åsen er et naturreservat som ligger langt ute på Ringerikes bondeland.

INNMARK. Utsikt over Steinsletta og Ringerike fra Bureknadden.

jentmennesker med litt hukommelse kan se tilbake på en og annen utenommarklig opplevelse, for eksempel Kruttmølleåsen ved Bundefjorden eller Måren på Nesodden.
Besøket til Bureknadden fører oss langt ut av skogene, til en markant ås som reiser seg over den sirlig oppdyrkede jord på Steinsletta. Dens karakteristiske profil er synlig på lang avstand. Dette er en såkalt kalkrygg, eller cuesta på latin. Steinsletta var i sin tid havbunn, og kalkrygger som Bureknadden var på det tidspunkt øyer langs kysten, har jeg lært av min venn, den notoriske ringerikskjentmann K.O. Sunde.

Artig grobunn
Den særegne kalkrike jord her omkring gir grobunn for artsrik vegetasjon med mose, sopp, blomsterrikdom og ikke minst det kjentmannshefet beskriver som lavdominert kalkfuruskog og har berettiget et lite naturreservat. I tillegg drives utvinning av kalk fra et steinbrudd nord på kollen, som også kalles Burudåsen og Hurumåsen. På toppen der kjentmannskomiteen i sin visdom har plassert en kjentmannspost, styrter vestveggen nesten rett ned i bondens åker. Men fra vest er oppstigningen trivelig på god sti gjennom furuskogen, og de fleste vil finne den enkel.

BUREKNADDEN
Post 17 i perioden 2008-10.
Frittstående ås midt på stor slette.
(This is an unusual post because it lies outside what’s considered «marka,» and an unusual place because it’s a free-standing ridge that rises amidst some of Norway’s largest flat agricultural fields. Views over Ringerike and towards the mountains are impressive. In late May, there was an abundance of lilies of the valley growing in the shadowy woods.)
Kart: Oslo Nordmark. Start: Liten P-plass øst for åsen.
Diskusjon i Kjentmenns forum * Geocache * Wikipedia

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.