Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Perler vi bare finner om vinteren

Kjentmannspostene er ofte betegnet som sommerpost eller vinterpost- avhengig av tilgjengelighet. For eksempel er «Grinderkollen» er typisk vinterpost, da vi kan utnytte vannene, mens en post som «flyvraket ved Langlia» neppe frister i meterdyp snø. Men noen marka-perler har den skjebne at de kun finnes om vinteren – nemlig isfossene.
 

FROSSEN GLEDE: Isfossen ved Bjørntjern i Østmarka i 1989, og ved et gjenbesøk i 2008. Fotos: PRIVAT

Bjørntjern nord for Tappenbergvann i Østmarka naturreservat er et helt spesielt sted, hvorom naturfotografen Sverre M. Fjeldstad har skrevet:

Her renner det vann nesten hele året over berget og ned i tjernet.Uansett om vinteren er mild eller kald, danner det seg is her- i store mengder etter hvert som vinterukene går. I mars-april er det gjerne en stor, frossen foss av is i alle nyanser fra blågrønt og stålblått til gulhvitt og melkehvitt. Isfossen er aldri helt lik, og ingen som kommer inn på den kan unngå å legge merke til den.

Vedlagt er et bilder fra 1989 og 2008- som viser den flotte foss, men som neppe blir funnet verdig til å bli kjentmannspost , da den forsvinner om sommeren.
Men er du på de kanter, fra Losby eller i kombinasjon med Grinderkollen, følg bekke-dalen opp fra nordøstenden av Tappenbergvann og du vil garantert få en marka-opplevelse av de sjeldne.

Comments

 1. Hei, og takk for denne flotte artikkelen, og ikke minst informasjon om hvor denne isfossen befinner seg! Jeg har hørt om isfossen tidligere også, men aldri visst hvor den var, eller hvordan man kom dit. Det har vært som en ‘hemmelig’ perle i Østmarka, man ikke helt visst hvor var hen.

  Takket være artikkelen din her, så har vi også fått oppleve denne iår. Vi hadde en flott skitur fra Losby, via Morterudvann – Tappenbergvann og opp til fossen. Det ble litt gåing opp den lille bakken i dalen opp dit, men snøen bærer brukbart nå, så det gikk greit å komme opp dit. Vi brukte lang tid på dette idylliske vannet og beundret isfossen, slik den ser ut nå. Imponerende !! Lurer på hvor alt vannet kommet fra, som gjør at denne isfossen dukker opp hvert år ?

  Nå vil den snart få besøk av andre interesserte skifolk, for jeg har lagt ut bilder og beskrivelsen på Skiforeningens sider, og en geocache er også akkurat publisert her fra turen vår igår. Og vi sprer informasjonen videre, så vi vet allerede om folk som har vært innom og besett den, som heller aldri hadde hørt om den før denne artikkelen kom. Så igjen, tusen takk for å skrive om denne isfossperlen ! ;-))

  Fossen slik den var igår: http://www.skiforeningen.no/cgi/newimgshow.cgi?id=13446

  Den nye cachen: http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC2NCDE

 2. Takk til dere begge for å ha fortalt om fossen og lokket meg dit med bilder og nå også en cache. Spennende sted!

  Helt uproblematisk å ta seg opp fra Tappenbergvann nå.

  Vi nærmer oss: http://www.skiforeningen.no/cgi/newimgshow.cgi?id=13471

  Spennende for liten og stor: http://www.skiforeningen.no/cgi/newimgshow.cgi?id=13472

  nina

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.