Perler vi bare finner om vinteren

Kjentmannspostene er ofte betegnet som sommerpost eller vinterpost- avhengig av tilgjengelighet. For eksempel er «Grinderkollen» er typisk vinterpost, da vi kan utnytte vannene, mens en post som «flyvraket ved Langlia» neppe frister i meterdyp snø. Men noen marka-perler har den skjebne at de kun finnes om vinteren – nemlig isfossene.

FROSSEN GLEDE: Isfossen ved Bjørntjern i Østmarka i 1989, og ved et gjenbesøk i 2008. Fotos: PRIVAT

Bjørntjern nord for Tappenbergvann i Østmarka naturreservat er et helt spesielt sted, hvorom naturfotografen Sverre M. Fjeldstad har skrevet:

Her renner det vann nesten hele året over berget og ned i tjernet.Uansett om vinteren er mild eller kald, danner det seg is her- i store mengder etter hvert som vinterukene går. I mars-april er det gjerne en stor, frossen foss av is i alle nyanser fra blågrønt og stålblått til gulhvitt og melkehvitt. Isfossen er aldri helt lik, og ingen som kommer inn på den kan unngå å legge merke til den.

Vedlagt er et bilder fra 1989 og 2008- som viser den flotte foss, men som neppe blir funnet verdig til å bli kjentmannspost , da den forsvinner om sommeren.
Men er du på de kanter, fra Losby eller i kombinasjon med Grinderkollen, følg bekke-dalen opp fra nordøstenden av Tappenbergvann og du vil garantert få en marka-opplevelse av de sjeldne.