Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

En flytur som endte ille

FLYVRAKRESTENE I DAMMYRDALEN er spredd over et stort område og ikke uten videre gjort å finne. Men kjentmannsposten her har en videre mening. I tillegg til innsikt i et flyhistorisk drama, får vandreren her rikelige naturopplevelser i Vidvangens skygge.

Her gikk haleroret i bakken, i lia over der kjentmannsposten står i dag.

en aprildag jeg kom her forbi sammen med min gode vandringsvenn, Dr. Paul Pot, var det på de siste rester av det virkelig gode skiføre, som gjorde marsjen fra Skansebakken opp i de ville åser til den reneste sjarmøretappe. Ved Storebekkhytta tok vi oss opp den steile Dammyrdalen på en skogsvei, og passerte således under kjentmannsposten, som står oppe i åssiden. Den fikk vente, idet vi på denne tur hadde et større mål.
Vi fulgte veien til den ender i en liten snuplass, og kunne deretter ta oss på godt skareføre videre opp i åsen, i sørøstlig retning. Skodden klebet seg den bratte li, og la sitt fuktige støvregn på våre ytterklær mens vi arbeidet oss oppover.
Hit inn kommer sjelden folk, det forsto av de mange dyre- og fuglespor på kryss og tvers over hele området. Det så ut som her nylig hadde vært landsmøte i Norges Elgeforbund, men her var også et meget mindre spor, som dr. Pot identifiserte som gaupe. Etter studier av et parti fuglelort mente han også å kunne føre bevis på orrfugl i lek, og mens jeg taust kontemplerte gyldigheten av denne påstand, kunne vi faktisk høre lyden av storfugl som bablet og bar seg bortom skogen.
Vi krysset nå en liten myr og kom inn på det som ser ut til å være en stor hylle i åssiden. Terrenget var her kraftig tilgrodd, men åpnet seg til slutt. Og i denne lysning stakk et metallobjekt opp av den dype snø – halefinnen av en Thunderjet, et amerikanskbygget kampfly, som 13. september 1952 krasjlandet her under et øvingstokt, etter en kollisjon med et annet fly. Piloten omkom i ulykken.

Kjentmannsposten i den snøfrie årstid, og turbinen den markerer.

Herfra tok vi oss med betydelig forsiktighet tilbake til den nevnte myr og utfor lia, hvoretter dr. Pot viste vei til kjentmannsposten som markerer en annen del av flyet – en turbin. Denne var helt nedsnødd, men lot seg delvis grave frem. Man kan således si at de severdigheter som markeres av denne kjentmannspost, tar seg bedre ut i dn tørre årstid, men utfordringen er visselig en annen vinterstid.

FLYVRAKRESTER I DAMMYRDALEN
Post 13 i perioden 2008-2010
Start: Skansebakken eller Tobonn
Kart: Oslo Nordmark
Diskusjon i Kjentmenns forum * Geocache *

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.