Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Et hardt liv ved Tverrsjøen

KORSGRANSBRÅTEN i Nordmarka forteller historien om et merkelig par som levde et hardt liv nær Tverrsjøen.


Livsverk. Her slet Abraham og Helleborg et langt liv. 
braham Korsgransbråten og hans hustru Helleborg slet i et langt liv etter å ha ryddet sin lille plass i de fjerne skoger langt inne ved Tverrsjøen, et område hvor knapt noen bymann hadde satt sin fot. Dagens kjentmann kan med minimalt slit vandre langs kjørevei og sti en knapp kilometer fra Tverrsjøstallen til de sørgelige rester av Abrahams hjem, som i dag knapt er mer enn noen store steiner som var grunnmuren.

 
Abrahams plass inntegnet på et kart fra 1916.
Herfra hadde de utsikt til det veldige Pershusfjellet og de tilsynelatende endeløse skogstrekninger – et vakkert syn en klar høstdag, men knapt så oppmuntrende i de kolde vintre. Korsgransbråten, som Abraham gav navn etter de falne granstammer som lå på kryss og tvers der hvor han ryddet sitt hjem, er i dag ikke en gang merket på kartet, heller ikke Helleborgmyren like ved, hvor hans hustru spedde på det magre kosthold med å plukke multer. Men har man først valgt den riktige sti frem til plassen, tegner den seg tydelig og klart i terrainet, og kollen like ved bærer navnet Abrahamshaugen. Det stedlige historielag har satt opp en minneplate over det iherdige par på husrestene – men alt tyder på at det neppe vil vare lenge før skogen har gjenerobret den lyse plass som gamle Abraham en gang fravristet den.

Plassen var oppført uten tillatelse, men Abraham etterlevet på sin egen måte påbudet om at hus med fire vegger ikke fikk reises i disse trakter. Han reiste nemlig bare tre vegger, mens fjellet utgjorde den fjerde. Stedet ble revet umiddelbart etter hans død.

  
Rydningen. Den vakre minneplate; Ambrahams utsikt til Pershusfjellet.
Abraham var født i 1822 og døde i 1900. De siste 17 år av sitt liv var han enkemann. I Helleborgs begravelse fikk han det for seg at presten tok betalt pr. salmevers, og avbrøt ham derfor etter ett vers. «Er det nok for Helleborg, er det nok for presten», skal han ha sagt.

KORSGRANSBRÅTEN
Kjentmannspost 2000-2002
Kart: Oslo Nordmark. Start: Tversjøstallen (P)

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.