Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

44 smarte meter vannvei

ANDERSTJERN nordøst i Nordmarka har vært en viktig brikke i spillet om vannet til Oslo. Om du synes denne siden ser litt rar ut, så tenk på den som en gammel sti vi har tatt med fra Bernhard Herres gamle hjemmeside.

Vannveien. Gjennom denne kløfta og røret midt i bildet ledes vannet «feil» vei – ikke mot Nittedal, men mot Oslo. Fotos: KJENTMANNSMERKETS VENNER

enne idyll i de nordøstlige egne av Nordmarka er i virkeligheten en transitt-åre for mengder av springvannet bybefolkningen kaster rundt seg hver eneste dag. Idet jobbetiden i Kristiania mot slutten av 1800-tallet raskt drev opp folketallet og dermed behovet for vann, ble det i dette området foretatt en enorm omlegning av de naturlige vannveier i Nordmarka, som på den tiden for det meste tømte seg i Nittedal.
Men med en demning i Nordvannet ble dette utløpet blokkert, og gjennom et

sinnrikt vest- og sydgående system av tunneller ble dette vannet omdirigert til Trehørningen og Helgeren. Fra søndre Anderstjern løper den første av disse underjordiske vannveier – kun 44 meter lang, men essensiell.
Anderstjernene – det er to av dem – ligger i forlengelsen av Elvann, rett ved idylliske Mago gård.
En nyere kjentmannspost befinner seg rett i nærheten: Anderstjernbekken i perioden 2002-2004.
Anderstjern var kjentmannspost fra 1996 til 1998.

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.