Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Tunnellsyn i Sølvvika

TUNNELLÅPNINGEN I SØLVVIKA er et dramatisk vitnesbyrd om hvordan hovedstaden tilkjempet seg vannressurser på naboenes bekostning.

Solvvika_old

ÅSTED. Ved tunnelutløpet i Sølvvika, 1998. Foto: Fr. VESLE-BERNHARD

ommer man forbi denne smukke vik i toppen av det store Helgerenvannet skal man kikke ekstra godt etter noen meter til høyre for der det merkede skispor tar opp i skoven. Her munner ut den tunnell som kroner hovedstadens ran av drikkevann som skulle flytt nittedølene og Glommas nedslagsfelt til, hvis det hadde fått følge sin naturlige bane ut av Nordvannet.
I stedet ble denne vannveis retning snudd, med betydelig ingeniørmessig innsats de første år av vårt århundre. På dette sted munner ut en 880 meter lang vanntunnell fra Trehørningen, som i sin tur er hevet ved hjelp av demningen i Nordvannet og en tunnell fra Anderstjern.
Disse arbeider, utført med teknologi som fortoner seg primitiv sammenlignet med dagens metoder, reflekterer at Kristianias raske vekst mot slutten av 1800-tallet skapte nye behov, ikke minst vann. En lignende utbygging ble gjort omtrent samtidig ved å omdirigere den veldige Gjerdingens utløp mot Harestuvannet til Daltjuven og Sandungen. Store mengder kapital og politisk prestisje ble investert i disse prosjekter.

HikingTUNNELUTTAK VED SØLVVIKA
Post 29 i perioden 1996-98
Geocache Silver Bay

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.