Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Sjø som stjeler oppmerksomhet

SCENISK på Store Daltjuvens islagte flate.Foto: VESLE-BERNHARD

STORE DALTJUVEN er blant de vakreste sjøer nord i Nordmarka, og med god grunn omtalt i litteraturen.

Blant de beste ting man kan gjøre her i livet er en vandring langs dette vakre, store vann i den nordøstlige del av Nordmarka. Hit opp går veier og stier og skiløyper fra nær sagt alle kanter.
Likevel hersker her som oftest de ville markers stillhet, idet vandrere flest foretrekker mer sentrale traseer. Et litteraturhistorisk viktig unntak fra denne tendens er imidlertid det besøk som her ble avlagt, av de fire unge menn i Lars Saabye Christensens hederskronede roman Beatles. Det var her de en sommernatt i 60-årene ble oppspist af de stedlige mygg, og møtte en mystisk mann som dengang bebodde denne egn. Og det var på en av Daltjuvens fortrinnlige leirplasser at en av de fire, der var så full av gin at hans kamerater av bekvæmmelighetsgrunner hadde lagt ham utenfor teltet, med ett åpnet teltduken, og spydde inn i teltet.

Store Daltjuven er også en del av den underjordiske vannvei mellom Gjerdingen og Sandungen, hvorved Oslo stjeler det vann, som ellers ville komme Nittedal til gode. Vannet fra Gjerdingen og Grimsvassputten kommer her ut nord i Stor Daltjuven, og forsvinner siden inn i en ny tunnelåpning i sydenden for den lange underjordiske ferd til Ingvaldsflaten nord for Sandungskalven.

Det blir fortalt at de stedlige ørreter reiser med denne tunnel hver gang de har tenkt seg til Sandungen.

STORE DALTJUVEN
Kjentmannspost 1994-1996

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.