Et tyveri fra Daltjuven

INGVALDSFLATEN nord for Sandungen skjuler munningen av en forbløffende vanntunnel.


Det kalde vann styrter ut av den kullsorte tunnel
til en praktfull avslutning ved Ingvaldsflaten.

ette ekstraordinære stykke Ingeniørkunst beretter, at de menn som mot slutten av 1800-årene ville styrke hovedstadens vannforsyning, tok sin oppgave alvorlig. Her på den åpne Ingvaldsflaten over Sandungskalven ender den lange underjordiske vannvei fra Daltyven, Grimsvassputten og Gjerdingen. Det kalde, mørke vann Vårherre hadde tiltenkt nittedølene, er nå, ferdig avkjølt, overført til storbyens domene. Visstnok blir Nittedal også snytt for en ørret iblant.
Noen meter fra den øredøvende fosselarm er de underskjønne perspektiver over den vakre innsjø Sandungen og den sønnenforliggende Sandungskollen. Man er her rett under Kirkeberget, det høyeste punkt innen hovedstadens grenser. Disse toppene er begge forhenværende kjentmannsposter.

Den veldige Sandungen henter sannelig sine vannressurser på ekstraordinært vis, idet den fire kilometer vestover også forsynes av Katnoselven, som nær utoset styrter gruelig utover Kvernhusfossen. Underveis hitut passerer man den overordentlig vakkert beliggende gården Sandungen.

.
Det smukke perspektiv over Sandungskalven; den mørke sjakt.

Kjentmannspost fra 1994 til 1996. Official geocaching site.