Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Nautiske mil

NAUTSUNDKOLLEN er det naturlige høydepunkt på en tur rundt Spålen. Eller ett av høydepunktene. For her står de i kø.

Ai ai, som de sier i NRK: Utsikt over Spålen fra Nautsundkollen. Foto: VESLE-BERNHARD

autsundet er det smale sundet omtrent midt i Spålen, og betegner visstnok stedet der seterfolk drev krøtteret over underveis til eller fra seter. Dette ser vi kun langt der nede hvis vi har surret oss ut på kanten her. Den deilige sommerdag jeg sist kom her forbi sammen med fr. Vesle-Bernhard kunne vi således se andre sjeldne gjester nede på vannflaten – to personer i en kano.

Utsikten finner et vi steinkast eller to øst for den fine blåstien over Nautsundkollen. Det er egentlig litt synd at stien ikke går nærmere utsikten, for mange går nok glipp av den. Kjentmannsposten her oppe har såvidt jeg vet aldri stått ved utsikten, men vært knyttet til den såkalte Janhula som ligger tett ved blåstien.

Men varmt vil jeg anbefale å krysse det ville, kuperte terreng og oppsøke utsikten over den lekkert skulpturerte Spålen, med øyer og bredder gjemt bort i hemmelighetsfulle viker og sund. Denne sjøen i grensetraktene mellom Krokskogen og Nordmarken har sin helt egne karakter som ingen glemmer når de først har besøkt den.

Nautsundkollen kan besøkes nordfra via Sinderdalen eller fra Jonsetangen i vest. Har man god tid og gode ben kan man med fordel bruke en dag på å vandre rundt det hele, og ta med seg ville, sjelden besøkte storheter som Lortholkollen i sørenden og Spålshøgda som ligger tvers overfor Nautsundkollen.

NAUTSUNDKOLLEN UTSIKT
har aldri vært kjentmannspost
Utsiktspunktets posisjon: N 60° 09.032 E 010° 30.427

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.