Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Søtsak for langveisvandrende

SØTTJERNDALEN ligger uveisomt til i dypet av den klassiske Krokskogen. Hit kommer ikke mange.

TÅKEFYRSTER. Kampesteiner i tåke en høstdag
i Søttjerndalen. Foto: STEIN BOTILSRUD

VILT, villere, Søttjerndalen. Posten i sikte ved ankomst sørfra. Foto: VESLE-BERNHARD

Søttjerndalen. Bare smak på navnet og bli nysgjerrig. Villere enn dette blir det sjelden. Her har mange kjentmannspost-jegere måttet jobbe for sitt stempel, for terrenget er utfordrende med trange juv, store steiner, myr og dårlig oversiktlighet. Selv bommet vi første gang på vårt fremstøt sørfra. Men andre gang holdt vi langs den østre dalsiden og fant en sti som ledet rett.
Søttjerndalen var Kampen-jegernes domene, og her skjøt de bjørn fra en liten forskansning oppe i dalsiden. Bernhard Herre var ikke mye glad i Kampen-folkene; han mente de ødela viltet. I stykket I Nordmarken kan vi lese mer om hans anstrengte forhold til en av disse jegerne vestfra, Hans Kampen.

Kommer vi fra Sørkedalen tar vi av fra skogsbilveien nede ved Sloravannet og legger i vei oppover lia forbi Ospekog i retning Fjølhytta. Blåstien merket i retning Kampeseter forteller oss at vi er på rett vei, men bare for en stakket stund. Når blåstien fortsetter rett vest, er det traktorveien rett frem som fører oss til den sagnomsuste dalen. I østlig retning forsvinner også en gjengrodd traktorvei, en stump som fører i retning det minst like sagnomsuste Kjerkeberget på Høgåsen. Er man på disse trakter vinterstid fins det til og med rødmerkede skilt merket «Søttjerndalen». Men løypene fører aldri inn dit dalen er på det trangeste og høyeste.

For å komme til den store steinen, hvor bjørner ble skutt og kjentmannshefter nå blir stemplet 150 år senere, må man forsere både trange urer, våte myrer og morkete vindfall … hvis man da ikke gjør som den hyggelige kjentdamen vi plutselig treffer på noen små skritt nord for posten. Hun valgte den nordlige angrepsvinkel, fra skogsbilveien syd for Heggelivannene i retning selve Søttjernet. «Søtdær’n» sa damen om den trange ura som lå bak oss i tåkedott. Så lærte vi noe nytt i dag også, av en markatraver med kjentmannsmerker nok til å fylle hele kartmappen. Men det er en annen historie.

SØTTJERNDALEN. Post 14 i perioden 2000-2002

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.