Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Benteplassens dobbeltrolle

BENTEPLASSEN ved kongeveien gjennom Krokskogen har vært kjentmannspost av  to helt forskjellige grunner: Krigshistorie og veibygging.

ATTRAKSJON. Besøk til Benteplassen med rodesteinen en gang rundt århundreskiftet, da steinen var forholdsvis nyoppdaget. Foto: EILIF EGGEN

enteplassen er en gammel finneplass i Krokskogen. Den ligger ved kongeveien, ikke langt fra Midtskogen. Opprinnelig het plassen Hiran eller Hiranen, som er finsk for «Musebråtan». Her bodde etter hvert finnebonden Bent og kona hans, Kari. Under svenskehærens fremrykning i 1716 klarte de å villede soldatene og ble siden belønnet med tre års skattefritak for sin «Troeschab, Fliid og store Hazard». Dette forteller oppslagsverket «Marka fra A til Å». Og dette var historien som ble fortalt da det var kjentmannspost her i perioden 1990-92, under navnet Benteplassen.

Benteplassen

MARKØR. Den røslige steinen sett fra vest. Foto: VESLE-BERNHARD.

Men noen år senere dukket en gelt annen historie opp, i forbindelse med omfattende vedlikehold og restaureringsarbeid. Da ble det oppdaget en gammel rodetavle som hadde ligget glemt i en grøft. Slike steintavler markerte hvilke gårder som hadde ansvaret for veivedlikeholdet i området, og for hvor lang strekning. Hvis vi leser steinen riktig, hadde gårdene Næs og Udvig vedlikeholdsplikt for 392 alen, som tilsvarer 246 meter.
Kjentmannsboken 2008-2010 forteller i detalj om rodesystemet og peker på at det opprinnelig har stått 397 alen på steinen. Korrigeringen kan skyldes at bøndene klaget på strekningens lengde og fikk medhold.
Steinen som står vest for veien er for øvrig en kopi. Originalen har Norsk Veimuseum sikret seg.

Hiking(RODETAVLEN VED) BENTEPLASSEN
Kjentmannsposter 1990-92 og 2008-10

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.