Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Glemt kvern ved Rognlivannet

KVENNHØLET heter denne bortgjemte fossen nordøst for Rognlivann. Her sto det en gang en kvern, som nok ville vært helt glemt hvis det ikke hadde vært for Kjentmannsmerket.

Kvennhølet

POST. Høstdag i Kvennhølet, med fossen som drev en fordums kvern. Foto: VESLE-BERNHARD

Rognlivannet

ROGNLIVANN den selvsamme oktoberdag.

Ogotiskpprinnelsen til denne forbløffende kjentmannspost var et kart fra 1825 og noen vage forlydender om at det skal ha vært en kvern eller mølle i bekken som renner fra Rognlivann, det vesle vannet ved veien mot Kampen.
Disse indisier kvernet riktig lenge i hodet på de ledende kjentiser, som måtte utføre det reneste detektivarbeid for å sannsynliggjøre teorien om en glemt kvern.
Om disse anstrengelser forteller kjentmannsboken 2006-08 i detalj. Den gir også noen hint om hvordan best å komme til dette obscure høl. Den oktoberdag jeg besøkte Kvennhølet sammen med fr. Vesle-Bernhard, sto vi en stund sørgelig fast på feil side av den vakkert navngitte Karidalsbekken, som var forvandlet til en dyp, men frådende elv der bare enkelte sleipe sprangstener stakk opp. Her sluttet vår sti. Vi måtte derfor ta en lengre omvei nordenom og vest, for deretter å ta oss frem til fossen via det urørte terreng.

Det var vel verd våre anstrengelser. Dette obscure sted er i sannhet ett som er skjult for nesten alle andre enn de kvinner og menn som tar Kjentmannsmerket, og i tillegg frembyr fossen et praktfullt skue, selv om den langfra er så høy og voldsom som for eksempel Kvernhusfossen.

I dens brusende fall kunne noen hver kanhende bli fristet til en kald avrivning, men – kanskje på en annen tid av året.

HikingKVENNHØLET
Post 15 i perioden 2006-08
Diskuson i Kjentmenns forum

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.