Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Østmarka fra A til Å – og vel så det

Det finnes kanskje mer i Østmarka enn Even Saugstad har fått plass til i den nye utgaven av Østmarka fra A til Å. Men så mye mer kan det ikke være.

TEKST: Marianne Reusch

even-med-bok.comp

SAUGSTAD med sitt nye verk. Foto: Privat

Hundrevis av oppslagsord. Anekdoter, årstall, forklaringer og kart. Tungt illustrert og presentert så fristende at det er vanskelig å rive seg løs.
-Jeg er jo opprinnelig typograf, det er det jeg egentlig kan, forklarer Even Saugstad.
Men den tidligere bestyreren på markastua Sandbakken kan opplagt mer.  Det vet vi blant annet fra hans tidligere forfatterskap om Byoriginaler og personligheter i Oslo og postkortboka Hilsen fra Oslomarka.
-Boka blir langt på vei skapt her ved disken på Sandbakken, røper Even.
– Å?
– Hit kommer folk med forslag, spørsmål og fortellinger. Mens kaffe og vafler går over disken, kommer påfyll til boka den andre veien.
Even Saugstad er også leverandør av ideer til kjentmannsposter.

-Det hender jeg sender et nytt forslag til Kåre Haug (i kjentmannskomiteen) før jeg har rukket å føre det inn i mine egne notater, forteller Saugstad entusiastisk.
Irene Asphaug kommer inn døren, skogfrisk fra skitur til Elvåga. Hun er den andre halvdelen av bestyrelsen på Sandbakken, og bokens korrekturleser. Om jobben med samboerens nye utgivelse forteller hun:
– Det var et tidkrevende arbeid. Ikke fordi det var så mange feil. Mest fordi innholdet er så spennende at jeg rett som det var ble revet med av fortellingene, istedenfor å konsentrere meg om grammatikk og stavekontroll.
Så snakker vi om Brudeberget, Spillemannsåsen og Antons vei, som sammen med omkring 200 andre oppslagsord er nye i denne utgaven. Det frister å dra rett ut og besøke dem alle med det samme. En av øyene sør i vannet kalles Himbrentholmen står det et sted, og jeg kjenner nysgjerrigheten melde seg.

Oppslagsverket har også et snedig tillegg jeg ikke har sett andre steder, et såkalt omvendt leksikon. Dette fungerer slik at du kan plotte ruten din på kartet, for deretter å finne de aktuelle oppslagsordene langs ruta i det omvendte leksikon.

Du må ikke være alfabetiker for å ha glede av denne boka. Ikke nødvendigvis Østmarksentusiast heller, selv om det nok hjelper. Men er du ikke beundrer av Østmarka før dette, så er det en viss fare for at du blir det etterpå. NB! Dette er ikke ment som en advarsel, men en anbefaling.

Bestyreren avslører at enda en bok er under planlegging. Neste gang er det ikke saksopplysninger og kildebelagte historier som skal beskrives, snarere tvert om. Mystikk, sagn og overtro fra skogene er sikkert et minst like stort felt som de harde fakta. Vi gleder oss. Eller kanskje gruer? Grøss…
–  Ikke bli overrasket hvis vi arrangerer lanseringsfest fredag den 13.” sier Even Saugstad med et lurt smil.

Østmarka fra A til Å, Frie Fuglers forlag

Ny utgave 2012, 232 sider, innbundet, kr. 378,-.

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.