Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

7. desember

Middag?

Hege ved sagbruket

Her var sagbruket! Løypesjef Hege Blichfeldt Sheriff påviser restene. Foto: Kjentmenns julekalender

Vi går en hyggelig skitur sydover fra gårsdagens turmål. Kanskje forbi Knurra?

Flere steder i marka heter noe med «middag». Den vanligste forklaringen er at stedet var landemerke for solens plassering klokken 12 – sett fra en nærliggende gård. Slik har både Sandungsmiddagskollen og Hakklomiddagskollen fått sine navn. I nærheten av dagens turmål finnes Middagstangen.

Klokken 12

Klokken er 12. Burde ikke solen vært lenger til høyre? Foto: Kjentmenns julekalender

Jeg hadde en teori: Når arbeiderne på sagbruket ute på øya i denne sjøen så at solen sto over Middagstangen – da var klokken 12, og det var pause. Det hører med til historien at ingen andre kvalifiserte kjentmenn i disse traktene hadde noen tro på denne teorien.

Vi troppet opp klokken 12, med kompass, for å sjekke. Kort oppsummert: Teorien er avlyst. Solen sto ikke der den burde. Men restene av sagbruket skimtes fremdeles. Og i østenden av sjøen er det kjentmannspost.

Hint til julaften: Stedsnavnet på 16 bokstaver inneholder ikke bokstaven E.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.