Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Den nye eventyrboka

Endelig en bok fra skogene som ikke har noe med «Nordmarka» i tittelen.

Eventyrskogene

De siste eventyrskogene er en 223-siders odyssé i tekst og bilder gjennom det forfatter Gjermund Andersen kaller oslomarkas eventyrskoger.
Det er ingen ulempe å ha vært på noen kjentmannsposter før man går i gang med denne boken. Men det jeg først og fremst sitter igjen med, er lysten til å bli enda bedre kjent, lysten til å dra på mange flere turer i skogen.
Leseren blir raskt introdusert til begrepet eventyrskog, som kort sagt er gammel skog som aldri har vært flatehogget. Med bokens egne ord: Skog som har fått skjøtte seg selv. Skog som ikke har sett øks og sag i manns minne. God tilgang på dødt trevirke av grove dimensjoner. I motsetning til industriskogen, der alt tas ut før skogen kommer i konfirmasjonsalderen. 

Markabibliotek_vignett300Forfatteren legger ikke skjul på at han har en forkjærlighet for tiden før mennesket fikk makt over naturen. Og han stiller det retoriske spørsmålet:

 

«Kunne Asbjørnsen greid å gå seg bort en sommernatt på Krokskogen i vår tid?»

De siste eventyrskogene byr på mange fine formuleringer: «Som en smilende øy i skoghavet ligger de to Snellinggårdene», mye visdom: «Blåveisen kan takke de store hendelsene i naturhistorien», og interessante øvelser av denne typen: Hvordan komme seg til topps på Sandbekkmana kun ved å manøvrere gjennom en gjenstående stripe med gammelskog? Sporten er da å holde seg unna den omkringliggende, tette og ufremkommelige industriskogen.

Mange tenker på skogen som et utendørsfenomen. Og det er det jo. Denne boken tar oss likevel med inn – i de mange forskjellige rommene i landskapet. Se gjerne frem til besøket i skogens finstue.

Rosinen i pølsa: Kjentmenns forum er sitert! En besøkende til Gullikskollen, kjentmannspost i perioden 2004-2006 har fått sitt innlegg foreviget i De siste eventyrskogene: «Utrolig utsikt og en av de beste postene jeg har vært på.» Det er i det hele tatt rikelig med godbiter for kjentmenn i boka om eventyrskogene. Mange vil glede seg over å kjenne igjen stedene som er beskrevet. Men enda bedre: Selv om du har besøkt hver eneste kjentmannspost i Oslomarka, har denne boka enda flere eventyrlige steder å fortelle om. Steder der du kanskje ennå ikke har vært?

—o0o—

Gjermund Andersen, De siste eventyrskogene – En veiviser til Oslomarka, Cappelen Damm (2014), 223 sider pluss løst kart, pris kr. 399,-, ISBN/EAN: 9788202420222

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.