Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Ess på topp

HØGESSET er en høyde av det tilgjengelige slag – flere ruter kløver seg på veien hit, og siden første besøk har vi alltid spart en plass i våre hjerter til dette Sørmarkas ess, hvor vi alltid har det helt konge.

Den post som kjentmannskomiteen i sin visdom plasserte her i perioden 1996-98 handlet blant annet om hjemmefrontens aktiviteter i denne delen av Sørmarka under Andre verdenskrig, et tema som tas opp igjen også ved postene på Orremosens veldige myrlandskap rett i nærheten. Her oppe vandrer vi på flate svaberg i åpent lende preget av vennlig furuskog. Sørmarka på sitt beste!

Flere blåmerkede stier leder til denne plett. Sist jeg kom her forbi med fr. Vesle-Bernhard var det med utgangspunkt fra Gjedsø skole på Jørgensrud, hvortil det går buss fra Vinterbro. Med noen få unntak var skogen tørr som knusk, for dette var under den veldige tørke som fulgte den like veldige snøvinter i 2018. Vi måtte da minnes vårt første besøk hertil i 1998, på en maidag da det natten før hadde falt snø. Den nye snø er synlig på det nederste av bildene på den 20 år gamle siden som jeg for moro skyld hitstiller – en av de første sidene på i det som den gang het Bernhards skove.

HØGESSET var kjentmannspost i perioden 1996-98. Posisjon: N 59° 42.740 E 010° 57.775

 

Furulund. Den smukt avrundede kolle frembyr et av de aller
beste miljøer for en kvikk marsj udi Sørmarka
.
 Foto:EILIF EGGEN

Høgesset 

øgessets furukledte platå er uten tvil blant de aller vennligste koller den tilfeldige vandrere kan komme over. Her strekker seg åsens lange rygg over såvidt store arealer, at de stedlige hjemmefrontstyrker kunne ta imot dusinvis av slipp i den annen verdenskrigs siste stadier. Den enkle marsj hit opp er blant de aller mest varierte man kan komme over i denne delen av Oslomarka. Det er heller ikke langt til de store myrene som heter Orremåsan, der det også var stor aktivitet under krigen.

 


Et hemmelighetsfullt skogparti på veien til Høgesset.
Høgesset var kjentmannpost fra 1996-98. 

Nordmarka | Krigsminner | Vestmarka | Romeriksåsene | Bærumsmarka | Krokskogen
Lillomarka | Østmarka | Stormarka | Gjengrodde stier | Postkort | Bokkafe | Linker

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.