Kjentmenns forum – møteplassen i Marka!

Post 18-18 Janhula  

  RSS

Bjørn B.
(@bjorba)
Aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 1 år siden
Innlegg: 10
25. september 2018 11:41  

Janhula egner seg godt for kombinasjonen sykkel - bein. Startet på Jonsetangen, deretter en "snill", småkupert sykkeltur. Først på vei langs sørvestsida av idylliske Øyangen, så via den gode trillestien over myrene S for Steinbutjern inn mot Spålsveien.

(Kommentar: Unge, spreke folk sykler trillestien enkelt; det gjorde jeg for inntil fire-fem år siden. Men balansen taper seg med åra, så trilling på de litt glatte trekloppene over myrene var å foretrekke nå! Myrene er store, og stedvis våte...)

På Spålsveien tar man til høyre mot SØ. Veien krysser blåstien oppover mot Nautsundkollen etter i underkant av en km. Sykkelen ble parkert, og så var det bare å følge stien i et ganske lettgått terreng inn mot posten, som ligger i åsen før toppen. Posten var lett å finne, fordi det ligger flere steiner i terrenget som ligner dem på bildet i håndboka. Et lite tråkk tar av til venstre fra blåstien etter et par vindfall over stien (i Spålen-Katnosa naturreservat blir jo sånt liggende), og da er det kun noen meter inn. En fin post med artig forhistorie!

På veien tilbake ble det også en kort avstikker opp til post nr. 20 (fiskebua), Og med en liten omvei på kjøreturen hjem ble det tid til en tur oppom post nr. 17 (kjerraten) også!

Bilder: Fra posten, og utsikt fra Spålsveien mot Fagervann omtrent der trillestien møter veien.

Bjørn.

Jan
Jan III

Dette emnet ble endret for 1 år siden 2 times av Bjørn B.

Sitér
Ingunn Sætervadet
(@skogtroll)
Særdeles aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 15 år siden
Innlegg: 58
25. september 2018 22:41  

Hei Bjørn

Jeg har ikke GPS og da kan avstand være litt utfordrende når man går etter ett 1 : 50000 kart. På mitt kart ser jeg at naturreservatet krysser blåstien litt syd for posten. Står det noe skilt der du går inn i reservatet?

Ingunn


SvarSitér
Bjørn B.
(@bjorba)
Aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 1 år siden
Innlegg: 10
27. september 2018 15:59  

Hei!

Det er standard naturreservatskilt, godt synlig fra blåstien. Jeg klarte meg godt uten GPS, og 1:50 000-kartet mitt (t.o.m. avbildet over postskiltet!) var bra nok. God tur!

Dette innlegget ble endret for 1 år siden av Bjørn B.

SvarSitér
Ingunn Sætervadet
(@skogtroll)
Særdeles aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 15 år siden
Innlegg: 58
30. september 2018 22:40  

Skulle nok gjerne hatt sykkel i dag og sluppet å tråkke veien fra Jonsetangen tur/retur. Men det ble på 2 ben. Fulgte stien/trillestien over til Spålsveien. Her ble jeg tatt igjen av to på sykkel som var på vei til samme post. Trillestien gikk greit, med unntak av området ved skiltstaken, her var det svært vått. Men kloppene var våte mange steder så ved frost kan det nok fort bli sklie.

Gikk sydover til blåstien krysser veien og fulgte denne inn til posten. Skiltet med "naturreservat" var godt synlig ved stien og da var det ikke langt igjen til posten. Møtte også de som hadde syklet forbi meg her da de var på tur ned igjen. Det er noen nedfalte trær å forsere etter skiltet før man kommer til ett par - tre store steinblokker hvor tråkket/stien på oversiden av disse, fører rett inn til posten. Fant posten greit, men så ingen spade. Godt man slipper å bo slik.

Turen videre gikk til Spålssetra og videre til Jonsetangen. Ved stiskille på Spålssetra gjelder det å passe på litt, det er faktisk flere skiltstaker med noen meters mellomrom. De fra Ringerike turlag er ikke lik de vi er vant med som også fantes her. Kort etter at jeg hadde tatt inn på stien mot Spålsberget krysset jeg en bekk med ett flott fossefall. Stien var tildels våt, men grei å følge. De høydemeterne jeg hadde gått nedover mot setra, måtte jeg opp igjen nå.

På vei tilbake til parkeringen begynte det å regne, selvom solen skinte på Øyangen.

Hilsen Ingunn

 


RJK likte dette
SvarSitér
Jarle Karlstad
(@jarle)
Særdeles aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 15 år siden
Innlegg: 57
14. oktober 2018 21:50  

Da har det gått akkurat 10 år siden jeg var her og stemplet sist. Og denne posten med sin historie både er blir en favoritt. Et naturlig valg som rep.post. Dessuten er hele dette området villmark av ypperste klasse. Men at en person kan ha levd og livnært seg her i 7 år på tidlig 1800-tallet, virker i dag nesten totalt umulig. Og etter et besøk inne i hula, ble jeg enda mer overbevist. Men en god historie er det dog uansett. En ting savnet jeg siden sist- nemlig spaden. Hvor har det blitt av den, mon tro ? Ankom posten på sykkel og til fots fra Øyangen. Herlig trillesti over myrene. Hele denne turen, posten og historien- terningkast 6 !

Dagens fangst med HLF: 3stk

Jarle


SvarSitér
Torgeir Stenstad
(@ola-dilt)
Aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 20 år siden
Innlegg: 24
17. november 2018 17:01  

Gjensyn med Janhula i dag- en dag hvor skogen omtrent var folketom. + 2 grader og tett tåke og det var greit å holde seg til stiene.

Syklet fra Jonsetangen til Spålsveien

Janhula

og videre på blåmerket sti.

Tåkete på Krokskogen

 

Samme vei tilbake og greit å komme til varm hytte 🙂

 

Torgeir

Dette innlegget ble endret for 11 måneder siden av Torgeir Stenstad

SvarSitér
Jokkolokko
(@jokkolokko)
Aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 12 år siden
Innlegg: 23
2. juni 2019 21:48  

Med utgangspunkt Haukehytta ble det en flott 2-mils sykkel og gåtur forbi Bleiksjøen og nordover til Spålsetra og Sinnerdammen for post 16-21, og deretter til Janhula på returen.

Denne hadde vi lest om og gledet oss til lenge, 7-åringen og jeg, så spenningen var stor da vi nærmet oss. Vi parkerte syklene og la i vei innover nydelig blåsti. Ganske vått til steder og et par myrområder som skulle krysses, men entusiasmen var stor så vi fant fort frem. 

Vel fremme var det selvsagt stas å krype inn og finne både brisk, kaffekjele og spade, men at noen har klart å overvintre her syv vintre er jo komplett uforståelig. Og så langt fra folk han gjemte seg, den godeste Fleske-Lars. Makaløs historie.

Tusen takk!

KM 18 18 3
KM 18 18 2
KM 18 18 1


Morten Møst likte dette
SvarSitér
Karl Georg Øhrn
(@karlgeorg)
Svært aktivt medlem Kjentmann
Innmeldt: 17 år siden
Innlegg: 39
23. juni 2019 23:30  

Fin post! Tok den med sykkelbuss fra Ringkollen, på en lang postjaktdag i juni.


SvarSitér
Del dette

Please Logg inn or Register